1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. legionelloosi

Porin Kuparitehtaan alueelta löytyi legionellabakteeria

Legionellabakteeri tuli Aurubiksen valimon jäähdytysveteen Kokemäenjoesta. Bakteeripitoisuudet on saatu vähenemään kloorausten avulla.

legionelloosi
Aurubisin tehdasrakennus.
Aurubisin tehdasrakennus.Yle

Porin Kupariteollisuuspuistossa sijaitsevan Aurubiksen valimon (siirryt toiseen palveluun) jäähdystysvedestä on löytynyt legionellabakteeria (siirryt toiseen palveluun).

Aurubiksen toimitusjohtaja Hannu Heiskanen kertoo, että tilanne on kuitenkin jo jotakuinkin ohi, sillä valimon tehdasvesisäiliöön tehdyt klooraukset ovat vähentäneet bakteerimääriä.

Valimo tiedotti aiemmin Kupariteollisuuspuistossa sijaitseville yrityksille, että niiden henkilöstön tulee välttää bakteerilöydön takia liikkumista valimon alueella. Yrityksen mukaan valimon jäähdytystornista tuleva höyry muodostuu tehdasvesisäiliöstä ja saattaa sisältää bakteeria. Henkilöstöä alueella on yhteensä noin 1 400.

– Löydöksen todennuksen jälkeen olemme tehneet välittömän kloorauksen valimon tehdasvesisäiliöön. Ensimmäisen kloorauksen jälkeen olemme jatkaneet kloorausta säännöllisesti. Klooraus ja asiaan kuuluvat toimenpiteet jatkuvat, Aurubis kertoo tiedotteessaan.

Uudet näytteet otetaan valimon mukaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti vielä perjantaina tehtävän uudelleenkloorauksen jälkeen ensi viikolla.

Legionellabakteeri on ihmiselle haitallinen. Se tarttuu vesihöyryä hengitettäessä kulkeutuessaan keuhkoihin. Ensisijaisesti bakteeri aiheuttaa korkeaa kuumetta ja kuivaa yskää. Tämä on hoidettavissa antibiooteilla. Harvoissa tapauksissa bakteerin on todettu aiheuttavan myös keuhkokuumetta.

Lue seuraavaksi