Israelin lentoyhtiö ei voi enää pyytää naista siirtymään istumapaikaltaan

Jatkossa ultra-ortodoksinen mies ei saa enää tahtoaan lävitse lentomatkalla, vaan joutuu itse siirtymään mikäli istumapaikka ei miellytä. Lentoyhtiö ei enää voi pyytää naista siirtymään.

tasa-arvo
EL Al-yhtiön lentokone Ben Gurionin lentokentällä, Tel Avivissa.
Jim Hollander / EPA

Israelilainen lentoyhtiö El Al ei saa enää pyytää lentokoneessa istuvaa naista siirtymään, jos ultra-ortodoksi juutalainen miehen paikka on naisen vieressä.

Israelin uskonnollinen toimintakeskus nosti kanteen 82-vuotiaan juutalaisten joukkomurhasta selviytyneen Renee Rabinowitzin puolesta. Rabinowitz kertoi kokeneensa tulleensa nöyryytetyksi, kun El Al -lentoyhtiön työntekijä oli pyytänyt häntä siirtymään istuimeltaan ultra-ortodoksisen miehen pyynnöstä.

Joitakin ultra-ortodokseja ohjaa laki, jonka mukaan erotellaan tiukasti sukupuolet. Keskiviikkona tehdyn päätöksen mukaan matkustajan pyytäminen muualle istumaan sukupuolen perusteella on syrjintää.

– Aivan kuten he eivät voi siirtää jotakuta, joka sanoo, että en pidä arabeista, en istu hänen vieressään. Nyt sama sääntä koskee sukupuolta, Rabinowitz sanoi.

Uskonnollinen keskus kutsuu päätöstä vallankumoukselliseksi. El Al on määrätty maksamaan Rabinowitzille noin 1 700 dollaria korvauksia. Lentoyhtiö El Al on ilmoittanut, että osapuolet ovat päässeet sopimukseen ja että yhtiö kunnioittaa päätöstä.

Lähde: AP