1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Qatarille lista vaatimuksia: sulkekaa al-Jazeera, katkaiskaa suhteet Iraniin ja Muslimiveljeskuntaan

Saudi-Arabia, Egypti, Arabiemiraatit, Bahrain, Jemen, Libyan itäosien hallitus ja Malediivit katkaisivat diplomaattisuhteensa Qatariin kesäkuun alkupuolella. Niillä on joukko vaatimuksia suhteiden palauttamiseksi.

Saudi-Arabia on kieltänyt qatarilaisten kameleita ja lampaita laiduntamasta maillaan. 15 000 kamelia ja 10 000 lammasta on tuotu Saudi-Arabiasta Qatariin diplomaattisen kriisin puhjettua kesäkuun alussa. Kuva: Noushad Thekkayil / EPA

Saudi-Arabia liittolaisineen on esittänyt joukon vaatimuksia Qatarille, jotta ne lopettaisivat maan eristämisen. Listalla on kaikkiaan 13 vaatimusta, kertoo uutistoimisto AP. Se on saanut kopion listasta yhdeltä kiistaan sekaantuneelta maalta.

Qataria vaaditaan muun muassa sulkemaan tv-kanava al-Jazeera, katkaisemaan diplomaattiset suhteensa Iraniin ja sulkemaan Turkin Qatarin-sotilastukikohta. Sen halutaan myös katkaisevan kaikki siteensä Muslimiveljeskuntaan, Hizbollahiin, al-Qaidaan ja Isisiin.

Saudi-Arabia, Egypti, Arabiemiraatit. Bahrain, Jemen, Libyan itäosien hallitus ja Malediivit katkaisivat diplomaattisuhteensa Qatariin kesäkuun alkupuolella.

Ne syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistanut syytöksen. Qatar on kieltänyt tukevansa terrorismia.

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset antavat Qatarille nyt kymmenen päivää aikaa suostua esittämiinsä vaatimuksiin. Qatar ei ole toistaiseksi vastannut vaatimuksiin mitenkään. Myöskään Yhdysvallat ei ole kommentoinut niitä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson toivoi aiemmin tällä viikolla, että Saudi-Arabia liittolaisineen esittäisi Qatarille vaatimuslistan, jonka olisi kohtuullinen ja toteutettavissa.

Lähteet: AP

Lue lisää Qatarin eristämisen syistä:

Tutkija Qatarin eristämisestä: Saudi-Arabia yrittää painostaa Qataria omalle linjalleen

Kunnianhimoinen emiiri ja veljeily Iranin kanssa – neljä syytä Qatarin ja arabimaiden kiistaan