Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalaista opiskelijaa Otto Warmbieriä – "Hänen kuolemansa on arvoitus myös meille"

Kyseessä on Pohjois-Korean ensimmäinen reaktio Otto Warmbierin kuolemaan.

Otto Warmbier haudattiin Wyomingissä Ohiossa torstaina. Kuva: Mark Lyons / EPA

Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalista opiskelijaa Otto Warmbieriä.

Korean virallisen uutistoimiston julkaiseman artikkelin mukaan Warmbieriä kohdeltiin vankeudessa Pohjois-Korean lakien ja kansainvälisten normien mukaisesti. Artikkeli on Pohjois-Korean ensimmäinen reaktio Otto Warmbierin kuolemaan.

Pohjois-Korean ulkoministeriön tiedottaja syyttää Yhdysvaltoja Pohjois-Korean mustamaalaamisesta.

– Warmbierin kuolema vajaa viikko sen jälkeen, kun hän palasi Yhdysvaltoihin tavanomaisessa terveystilassaan, on arvoitus myös meille, ministeriön tiedottaja sanoi valtion uutistoimistolle.

Warmbier oli vapautettaessa koomassa. Hänen kuolinsyynsä on epäselvä, sillä perhe kielsi ruumiinavauksen tekemisen pojalleen.

Pohjois-Korea on väittänyt Warmbierin aivovaurioiden johtuneen botulismitaudin ja unilääkkeen yhteisvaikutuksesta. Yhdysvaltalaislääkärien mukaan Warmbier ei kärsinyt botulismista. Sen sijaan he totesivat, että hänen aivonsa olivat vakavasti vaurioituneet.

Tuomittiin julisteen varastamisesta

Warmbier tuomittiin propagandajulisteen varastamisesta pakkotyöhön Pohjois-Koreassa maaliskuussa 2016. Hänet vapautettiin humanitaarisista syistä kymmenen päivää sitten.

Yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan Warmbieriä olisi hakattu toistuvasti vankeuden aikana, sanomalehti New York Times kertoi (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla. Hänen kehostaan ei kuitenkaan löytynyt pahoinpitelyn merkkejä.

– Valitettavasti poikamme saama hirveä ja tuskallinen käsittely Pohjois-Koreassa varmisti, ettei mikään muu lopputulos ollut mahdollinen kuin tänään kokemamme, perhe kirjoitti tiedotteessa, kun Warmbier kuoli.

Warmbier haudattiin Wyomingissa Ohiossa torstaina.

Lähteet: AP, AFP