Harvinainen kesäasukas muutti Helsinkiin

Vain muutaman gramman painoinen tulipäähippiäinen on löytänyt pesimäpaikan Helsingistä.

linnut
Tulipäähippiäinen.
Micha Fager

Tavallisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa elävä tulipäähippiäinen pesii ilmeisesti ensimmäistä kertaa Suomessa. Lintu löydettiin muutama viikko sitten Helsingin edustalta Pihlajasaaresta, kaupunkilaisten suosimalta kesänviettosaarelta.

Vielä ei tiedetä, pesiikö nyt löydetty koiraslintu lajikumppaninsa kanssa vai tavallisen hippiäisnaaraan kanssa. Sen verran harvinaisen vieraan elämästä on saatu vihiä, että lintu kerää ja kuljettaa ruokaa. Pesinnän onnistumisesta ei vielä ole varmuutta.

Tulipäähippiäinen (Regulus ignicapilla) on hippiäisiin kuuluva pieni lintu. Pituutta sillä on kymmenkunta senttimetriä ja painoa vain 5–7 grammaa.

Tavallisesta hippiäisestä se eroaa juhlapuvussaan muun muassa selkeän ja kirkkaana loistavan valkoisen silmäkulmajuovan takia. Lisäksi koiraan päälaen kruunu on kirkkaan oranssi. Naaras on koirasta värittömämpi ja vaatimattomamman näköinen.

Suomessa tulipäähippiäisiä on nähty vain muutaman kymmenen kertaa. Ensihavainto meillä on vuodenvaihteesta 1968–69, kun lintu viihtyi muutaman viikon Ahvenanmaalla Lemlandin Lågskärillä.

Viime vuosina laji on yleistynyt Suomessa ja tietoa sen pesinnästä on odotettu jo jonkin aikaa. Esimerkiksi tänä vuonna havaintoja on useista eri yksilöistä.