1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinko ja Hulahula ihastuttivat Lapin juhannuksessa

Lapin yötön yö veti Rovaniemen uimarannalle tuhansia ihmisiä juhlimaan keskikesän juhlaa ja tanssimaan Hulahulaa.

juhannus
Aurinko ja Hulahula ihastuttivat Lapin juhannuksessa.
Aurinko ja Hulahula ihastuttivat Lapin juhannuksessa.Antti Mikkola / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupungin järjestämä juhannusjuhla hulahula maailmanennätysyrityksineen veti tuhansia juhlijoita Ounaskosken rannalle perjantaina.

Viisituntisen ohjelman lisäksi erityisesti Hulahula-maailmanennätysyritys toi rannalle paljon perheitä, jotka olivat aikaisemmin viettäneet juhannusta perinteisesti mökeillä ja perheen parissa.

– Tultiin tämän tapahtuman takia. Tämä on meidän ensimmäinen isompi juhannusjuttu ja lapsille tärkeä. Hulahulasta on ainakin tyttö puhunut jo pitemmän aikaa, lasten ja naapurin kanssa juhannusjuhlaan saapunut Susanna Lappi kertoo.

Rovaniemen juhannusjuhla Ounaskosken uimarannalla.
Rovaniemen kaupungin järjestämä juhannusjuhla hulahula maailmanennätysyrityksineen veti tuhansia juhlijoita Ounaskosken rannalle.Antti Mikkola / Yle

Tanssin jälkeen perhe palkitsi itseään iltapalamakkaralla samaan aikaan kun tuhannet rannalla olleet jo suuntasivat kohti kaupunkia ja koteja.

– Tultiin lapsien ja naapurin kanssa hulahulan jälkeen paistamaan makkaraa. Siellä on semmonen tungos jätkänkynttilällä ja Ounaskosken sillalla, että paistetaan nyt rauhassa makkaraa ja lähdetään vasta sitten kotia kohti.

Juhannuksen epäkaupallisuus ihastutti matkailijoita

Ounaskosken leirintäalue oli lähes täynnä juhannuksena
Ounaskosken leirintäalue oli lähes täynnä juhannuksenaTapio Räihä / Yle

Matkailukaupunki Rovaniemi on täyttynyt myös matkailijoista. Viereisellä leirintäalueella ei ollut montaa vapaata paikkaa jäljellä kun karavaanarit olivat jälleen saapuneet pohjoiseen.

Uimarannalle saapunut kansainvälinen turistiryhmä oli erittäin vaikuttunut suomalaisesta juhannuksesta.

– Tämä on aivan upea juhla, ei lainkaan kaupallinen kuten joulu, joka on ainoa vastaava kansanjuhla Englannissa, kertoo englantilainen Pauline.

Englannista, Ranskasta ja Etelä-Afrikasta kotoisin oleva ystäväseurue oli saapunut Suomeen itsenäisyyden juhlavuoden vuoksi. Ryhmä oli tulossa Kuhmosta, jossa he olivat nähneet sekä karhuja että ahmoja ja olivat menossa kohti Norjaa ja jäämerta.

Juhannuskokko
JuhannusseppeleTapio Räihä / Yle

Keskikesän juhlinta oli tehnyt ryhmään suuren vaikutuksen.

– Me juhlimme Englannissa joulua mutta tämä on huomattavasti tunteikkaampaa. Perheet juhlivat täällä yhdessä. Meidän joulusta on tullut aivan liian kaupallinen, Barry Yorkshirestä, Englannista vahvistaa Paulinen näkemyksen.

– Tämä on hyvin inhimillinen tapa juhlia. Tässä juhlitaan ihmisten ja luonnon yhteyttä, matkanjohtajaksi mainittu Ian kuvailee koko ryhmän näkemystä suomalaisesta juhannuksesta.

Juhannusaaton sää oli Rovaniemellä iltapäivään saakka harmaan pilvinen mutta yllättäen iltapäivällä pilviverho repeytyi kaikkien sääennusteiden vastaisesti ja sää muuttui aurinkoiseksi. Yötön yö on turisteille elämys, joka oli jo ehtinyt valvottaa ja sekoittaa päiväryhmiä.

– On todella erikoista mennä nukkumaan kun ei tule lainkaan pimeää. On vaikea hahmottaa onko päivä vai yö. Tarvitset kellon ja hieman viiniä, ranskalainen Alex kertoo keinoista selvitä valoisasta pohjolan yöstä.

Viini on kallista

Matkailijoilta heruu ainoastaan yksi negatiivinen huomio ja se on alkoholin hinta, etenkin viinin hinta.

– Viini on täällä todella kallista, Etelä-Afrikassa se on huomattavasti halvempaa, Kapkaupungista, Etelä-Afrikasta Suomessa ensimmäistä kertaa vieraileva Janette toteaa pyytämättä.

Juhannuskokko
JuhannuskokkoAntti Mikkola / Yle
Lue seuraavaksi