1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

Romaniassa jo 30 on kuollut tuhkarokkoon

Suurin osa Romanian kuolonuhreista on lapsia. Tuhkarokkoepidemia on vaikuttanut useisiin Euroopan maihin.

tuhkarokko
Ihmistä rokotetaan.
Jean-Christophe Bott / EPA

Romaniassa 30 ihmistä on kuollut tuhkarokkoon, tiedottivat maan terveysviranomaiset perjantaina. Suurin osa kuolonuhreista on lapsia.

Yli 7 200 romanialaista on sairastunut tuhkarokkoon vuoden 2016 jälkeen.

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama herkästi tarttuva infektio. Tyypillisiä oireita on korkea kuume ja punaiset läiskät kehossa. Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse.

Tuhkarokkoa ehkäistään rokotuksin. Maailman terveysjärjestö WHO neuvoo ottamaan kaksi rokoteannosta, joista ensimmäinen annetaan vauvan täyttäessä vuoden. Järjestön mukaan rokotekattavuuden pitäisi olla 95 prosenttia.

Romaniassa tilanne on selvästi heikompi. Ensimmäisen rokotuksen kattavuus on vain 80 ja toisen rokotuksen 50 prosenttia. Alhainen rokotekattavuus johtuu Romanian köyhyydestä, rokotteiden puutteesta ja huonosta terveydenhoidon tilasta.

Tilannetta vaikeuttaa se, että jotkut vanhemmat kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan. Lisäksi eräät uskonnolliset ryhmät ja julkisuuden henkilöt ovat käynnistäneet rokotusvastaisia kampanjoita.

Romanian hallitus ajaa parhaillaan läpi lainsäädäntöä, jonka mukaan kouluun pääsisivät vain lapset, jotka ovat saaneet rokotuksen.

Tuhkarokkoepidemia on vaikuttanut useisiin Euroopan maihin

WHO varoitti maaliskuussa tuhkarokkotapausten kasvusta Euroopassa. Eniten tapauksia on ollut Romanian lisäksi Italiassa. Tautitapauksia on ollut myös Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Sveitsissä ja Ukrainassa.

Italian viranomaisten mukaan tänä vuonna on kirjattu vähintään 3 074 tuhkarokkotapausta. Noin 40 prosenttia sairastuneista on sairaalahoidossa. WHO:n mukaan noin 43 prosenttia Euroopan tapauksista on todettu Italiassa.

Torstaina kuusivuotias leukemiaa sairastanut poika kuoli tuhkarokkoon Italiassa. Pojan vanhemmat olivat kieltäytyneet rokottamasta lastaan.

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi