Albanialaiset äänestävät maan tulevaisuudesta – tavoitteena EU-jäsenyys

Yli 300 kansainvälistä vaalitarkkailijaa seuraa maan parlamenttivaaleja paikan päällä.

Albania
Vielä huhtikuussa Albaniassa osoitettiin voimakkasti mieltä. Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa.
Vielä huhtikuussa Albaniassa osoitettiin voimakkasti mieltä. Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa. Georgi Licovski / EPA

Albanialaiset äänestävät sunnuntaina maansa parlamenttivaaleissa. Maan kaksi suurinta puoluetta pääsivät vuosikymmeniä kestäneiden erimielisyyksien jälkeen sopimukseen toukokussa ja nyt maan tavoitteena on liittyä Euroopan Unioniin.

Albania on hieman Belgiaa pienempi maa, jossa asuu 2,9 miljoonaa kansalaista. Albania liittyi sotilasliitto Natoon vuonna 2009 ja pääsi EU:n jäsenvaltioehdokkaaksi vuonna 2014.

Maa on kuitenkin kamppailut monien keskeisten uudistusten kanssa, jotka ovat ratkaisevia jäsenyyden kannalta. Yksi näistä on ollut vaaliprosessin uudistaminen.

Sosialistinen pääministeri Edi Rama toivoo, että sunnuntain äänestyksestä muodostuisi tärkeä hetki maan historiassa.

– Nämä Albanian vaalit joko avaavat oven Euroopan Unionille ja antavat meille paikan neuvottelupöydissä tai voimme lyödä oven jälleen kiinni, hän sanoi.

Albania toivoo aloittavansa EU-jäsenyysneuvottelut tänä vuonna.

Tärkeä kompromissi toukokuussa

Sosialistit ja demokraattinen puolue pääsivät yhteisymmärrykseen toukokuussa. Kompromissi lopetti oppositiopuolueiden kolmen kuukauden parlamentaarisen boikotoinnin, jolla vedottiin siihen, että vaalilainsäädäntö oli ollut manipuloitavissa. Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä kompromissiin.

Korjatut säännöt viivästyttivät vaalipäivää viikolla, sillä alun perin tavoitteena oli järjestää vaalit jo 18. kesäkuuta. Kompromissi antaa oppositiolle suuremman valvontamahdollisuuden. Muutos otettiin käyttöön yhdessä muiden oikeudellisten uudistusten kanssa, joita pidetään tärkeinä Euroopan yhdentymiselle.

Perjantaina tuhannet kannattajat kokoontuivat rauhallisiin mielenilmauksiin Ramin sosialistien, Lulzim Bashan demokraattisen puolueen ja Petrit Vasilin sosialistisen liikkeen puolesta.

Lauantaina ja sunnuntaina maassa pidetään vaaleja edeltäviä hiljaisia päiviä, jolloin poliitikkojen on keskeytettävä kampanjansa.

Googlen kuvausauto kuvaa Albanian Tiranassa.
Googlen kuvausauto kuvasi Albanian Tiranassa toukokuussa 2016.EPA

Samansuuntaisia vaalilupauksia

Kaikki tärkeimmät puolueet kampanjoivat uudistusohjelmasta, muun muassa sitoutumisesta nopeampaan talouskasvuun ja työttömyyden vähentämiseen. Albanian työttömyys on tällä hetkellä hieman yli 14 prosenttia.

Toukokuun kompromissi tuotti epätavallisen vaisun vaalikampanjan. Puolueet pienensivät vaalibudjettejaan ja luopuivat suurista mainoskampanjoista ja bannereista. Sen sijaan vaalitaistelu siirtyi sosiaaliseen mediaan, jossa kampanjatapahtumia lähetettiin suorina lähetyksinä.

Yhteensä 18 poliittista puoluetta ja ryhmää pyrkii saamaan edustajiaan maan parlamenttiin. Edustajanpaikkoja on yhteensä 140.

Vaalien turvallisuutta on varmistamassa noin 6 000 poliisia. Lisäksi niitä tarkkailee yli 300 kansainvälistä vaalitarkkailijaa. Alustavia tuloksia odotetaan maanantaina.

Korjattu maan nimi toisessa kappaleessa 24.6. klo 13.40.

Lähde: AP