Puolassa jälkiehkäisypillerin saa vastaisuudessa vain reseptillä

Katolisessa Puolassa on EU:n tiukin aborttilaki.

Ulkomaat
Ehkäisypilleri
Jeans Kalaene / EPA

Puolassa jälkiehkäisypillerin saa jatkossa vain reseptillä. Maan presidentti Andrzej Duda hyväksyi perjantaina lakimuutoksen, jolla jälkiehkäisypilleristä tuli reseptilääke. Aiemmin 15 vuotta täyttäneet ovat voineet ostaa jälkiehkäisyn apteekista ilman reseptiä.

Lakimuutoksen ajoi läpi toukokuussa Puolan johtava konservatiivipuolue Laki ja oikeus. Puolue yritti viime vuonna tiukentaa myös Puolan aborttilakeja, mutta taipui laajojen protestien edessä. Aborttia koskeva lainsäädäntö on katolisessa Puolassa jo nyt EU:n tiukin.

Abortti on Puolassa sallittu vain raiskauksen tai insestin uhreille tai jos raskaus on äidille terveysriski tai sikiö vaikeasti epämuodostunut.

Laki ja oikeus -puolue ajoi uudistusta, joka olisi sallinut abortin vain, jos äidin henki olisi vaarassa. Puolue olisi halunnut myös nostaa luvattomien aborttien tarjoamisesta tuomittujen vankeusrangaistuksen maksimipituutta kahdesta vuodesta viiteen vuoteen.

Puolan parlamentti kuitenkin lopulta hylkäsi Puolassa ja maailmalla vastustusta herättäneen lakialoitteen.

38 miljoonan asukkaan Puolassa tehdään vuosittain alle 2 000 laillista aborttia. Naisjärjestöjen arvioiden mukaan lisäksi laittomasti tai ulkomailla tehdään vuosittain 100 000–150 000 aborttia.