Hollantilaiset toimittajat edelleen vankeina Kolumbiassa

Kolumbian ELN-kapinalliset ilmoittivat myöhään perjantaina vapauttaneensa kaksi hollantilaista journalistia, mutta peruivat tiedon myöhemmin yöllä.

Kolumbia
Kolumbian ELN-kapinallisryhmän sotilaitanassa.
Kolumbian ELN-kapinallisryhmän sotilaitanassa. Christian Escobar Mora / EPA

Kolumbian ELN-kapinalliset ilmoittivat myöhään perjantaina vapauttaneensa kaksi hollantilaista journalistia. Myöhemmin sama ELN-kapinallisryhmä sanoi, että se oli tehnyt "virheen" aikaisemmin, kun se ilmoitti kahden hollantilaisen toimittajan vapauttamisesta.

Uutistoimisto Reutersin kertoi myöhään illalla Suomen aikaa, että tv-toimittaja Derk Johannes Bolt, 62, ja kuvataiteilija Eugenio Ernest Marie Follender, 58 olisi vapautettu. Myöhemmin yöllä ELN-kapinalliset kuitenkin ilmoittivat, ettei kaapattuja hollantilaisia toimittajia ole todellisuudessa vapautettu, kertoo uutistoimisto AFP.

Vangit siepattiin maan pohjoisosassa neljä päivää sitten. Bolt ja Follender kidnapattiin El Tarran kaupungissa Norte de Santanderin maakunnassa maanantaina. Santander on yksi Kolumbian 32 hallintoalueesta.

ELN on toiseksi suurin kapinallisryhmä Kolumbiassa. Se on ollut mukana neuvotteluissa, joiden avulla maan hallitus pyrkii lopettamaan yli 50 vuotta jatkuneen sisällissodan Kolumbiassa. Konfliktin seurauksena yli 220 000 ihmistä on tapettu. Myös FARC-sissit allekirjoittivat rauhansopimuksen viime vuonna, mutta tilanne ei ole vielä normalisoitunut.

ELN kidnappasi espanjalaisen toimittajan viime vuonna, mutta vapautti hänet kuusi päivää myöhemmin. Ulkomaalaisten sieppauksilla pyritään usein saamaan lunnasrahoja.

Sissiliike ELN on siepannut Kolumbiassa satoja ihmisiä puolen vuosisadan aikana. Sieppauksilla ja lunnasvaatimuksilla se on kerännyt varoja omaan taistelunsa rahoittamiseen.

Lähteet: Reuters, AFP