Ruotsin pääministeri: Kaikkien pappien on vihittävä samaa sukupuolta olevat parit

Ruotsi salli samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2009, ja Ruotsin kirkko on ottanut kantaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen puolesta.

Avioliitto ja parisuhde
Hääasuiset naiset pitävät toisiaan kädestä.
AP GraphicsBank

Kaikkien pappien on vihittävä kaikki halukkaat, myös samaa sukupuolta edustavat parit. Näin sanoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Kyrkans Tidningin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa torstaina. Lausunnossa nousi Ruotsissa kohu.

Löfven sanoi torstaina julkaistussa haastattelussa, että papit eivät saisi kieltäytyä homoparien vihkimisestä. Hän vertasi pappien tilannetta kätilöiden tilanteeseen, jotka eivät voi kieltäytyä tekemästä abortteja.

– Voin ymmärtää, että joidenkin voi olla vaikea käsittää sitä uskonsyistä, mutta kirkko on avoimena demokraattisena kirkkona järjestö, joka edustaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, Löfven sanoi.

– Ihmisillä, jotka rakastavat toisiaan, sukupuolesta riippumatta, tulee olla yhtäläinen oikeus tulla vihityksi.

Kirkolla ei vihkipakkoa

Ruotsin kirkolla tai yksittäisellä papilla ei kuitenkaan ole vihkipakkoa, kuten ei muillakaan uskonnollisilla yhdyskunnilla tai vihkioikeuden omaavilla.

Kristillisen Dagen lehden päätoimittaja Elisabeth Sandlund ihmettelikin, haluaako Löfven säätää lain, joka pakottaisi kaikki vihkioikeuden omaavat toimijat vihkimään kaikki parit?

– Samojen sääntöjen pitäisi kohtuudella koskea kaikkia yhteisöjä, joilla on vihkioikeus. Ei ole kovinkaan rohkea arvaus, että katolisella kirkolla voisi olla yhtä jos toistakin sanomista asiaan, kuten myös esimerkiksi helluntailiikkellä, Sandlund kirjoittaa Dagenissa (siirryt toiseen palveluun).

Pappi ei ole virkamies

Göteborgin yliopiston valtio-opin lehtori Jan Thurvall puolestaan huomautti, että Löfvenin vertaus pappien ja kätilöiden välillä ontuu.

– Vertailu on virheellinen. Kätilö hoitaa viranomaistehtävää virkamiehenä, mutta Ruotsin kirkon papit eivät ole virkamiehiä, sanoi Thurvall uutistoimisto TT:lle.

Löfven: Pitkän aikavälin tavoite

Löfven onkin joutunut selittämään kannanottoaan jälkikäteen. Hän sanoi tarkoittaneensa pitkän aikavälin tavoitetta.

Stefan Löfven
Stefan LöfvenYle

Hän kertoo kannattavansa Ruotsin kirkolliskokoukselle jätettyä esitystä, jonka mukaan pappisvihkimyksessä edellytettäisiin halukkuutta vihkiä samaa sukupuolta olevat parit.

Ruotsi salli samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2009. Lakiin kirjattiin tuolloin, ettei vihkimisoikeuden omaavilla toimijoilla ole vihkipakkoa uskonnollisissa yhdyskunnissa.

Suomessa sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa, ja samaa sukupuolta olevien vihkiminen jakaa kirkkoa.

Juttuun on lisätty sen muokkaamisesta kertova teksti 26.6. klo. 12.40 . Juttua on muutettu ja siitä on poistettu samaa sukupuolta olevien vihkimistä koskenut lause : ”Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole yhtenäistä linjaa kysymykseen.” Se on korvattu lauseella: "Suomessa sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa, ja samaa sukupuolta olevien vihkiminen jakaa kirkkoa."