Aku Ankan selailu keskeytti kokouksen – näin perussuomalainen Harri Tauriainen taistelee vasemmistovaltaa vastaan Suomen punaisimmassa kunnassa

Perussuomalaisiin Tony Halmeen innoittamana liittynyt Harri Tauriainen ei koskaan kokenut kotikaupunkinsa Kemin työväenaatteita omikseen.

henkilökuvat
Heidi Kärki ja Harri Tauriainen Kemin perussuomalaiset.
Kemiläinen pariskunta Heidi Kärki ja Harri Tauriainen edustavat perussuomalaisia Kemin valtuustossa tällä hetkellä kahdestaan.Minna Aula / Yle

Diesel lemahtaa. Suuri maastoauto pörisee Kemin sisäsataman kadulla. Autonovien sinisissä tarroissa luvataan: Perusjätkä sanoo sen mitä muut ajattelevat. Yli kymmenen vuotta perussuomalaisten jäsenenä ollut 42-vuotias Harri Tauriainen on Lapissa ensimmäisiä valtuustoon päässeitä perussuomalaisia. Vuonna 2012 Tauriainen nappasi kotikaupunkinsa Kemin äänikuninkuuden 460 äänellä.

Kun etsitään Suomen punaisinta kuntaa, se on Kemi. Kaupungissa on pitkä punainen historia. Viimeisimmissä kuntavaaleissa Vasemmistoliitto piti edelleen ykkössijan 15 valtuustopaikalla ja 33,7 prosentin kannatuksella.

Tauriainen pysäköi autonsa rantaan ja antaa 3,3-litraisen dieselmoottorin hörskyttää hetken tyhjäkäynnillä. Bootsien metallikärjet kimmeltävät auringossa. Tauriaisen lempikengät ovat bootsit. Tauriainen työntää kätensä sinisten farkkujen taskuihin. Miehen kädessä kilahtaa suuri metallikoru, joka on kieputettu useammalla lenkillä ranteen ympärille.

– Olen ollut perussuomalainen vuosia, enkä ole lähdössä mihinkään, Tauriainen sanoo.

Kemiläiset kutsuvat sisäsatamaa olohuoneeksi kauniine vanhoine aittoineen, terasseineen, perinnepurjelaivoineen ja pursiseuroineen, joita on muuten kaksi: työväen ja se toinen. Kemissä monta muutakin seuraa on kaksin kappalein, työväen ja se toinen. Punainen väri ei Kemin kaupungista ole vuosien saatossa haalistunut kuin ehkä hieman. Tauriainen ei punaista väriä ole koskaan pitänyt arvossaan ja on sen myös ääneen sanonut. Nuorempana Tauriaisen maailmankuva oli mustavalkoinen.

– Olin idealisti. Että ei ole välimuotoja ja kaikki on vain yksinkertaisia ja helppoja valintoja.

Yli kymmenvuotisen poliittisen taipaleen jälkeen mielipiteisiin ja asenteisiin on löytynyt myös muita sävyjä.

Kaupunginvaltuutettu on tyytyväinen siihen, että kaupunkilaisten olohuoneessa on ihmisiä. Kemin väkiluku on laskenut 1960-luvun lopusta kymmenellä tuhannella. Nykyisin asukkaita on enää reilut 21 000. Moottoripyörä pysähtyy Tauriaisen huomiota herättävän auton viereen.

– Mitäs te täällä?

Tauriainen puristaa tutun miehen kättä ja vaihtaa edellisellä kaudella perussuomalaisena valtuustossa istuneen kanssa muutaman sanan. Tauriaisen oranssin silkkitakin selkään on kirjoitettu isoin valkoisin kirjaimin Texas.

Silkkitakin alla liehuu Amerikan lippu.

– Kemissä herättää tunteita, kun joku pukeutuu näin erikoisesti.

Harri Tauriainen.
Mies uskaltaa myös pukeutua niin kuin haluaa.Minna Aula / Yle

Tauriainen on aina kulkenut omia teitään ja look on ehtinyt vaihtua 42-vuotiaan elämässä jo useita kertoja. Teininä Tauriainen kasvatti vaalean tukkansa pitkäksi ja kuunteli heviä. Farkkutakissa oli muodinmukainen selkälippu, jossa luki silloin Kiss. Nuoruusvuosina löytyi löysälanteinen Elvis ja rockabilly. Nykyisin mies kuuntelee suomalaista tangoa ja pukeutuu kantrityyliin.

– Baareissa ja illanvietoissa on tultu sanomaan, että kannattaisi vaihtaa nuo vaatteet. Olen vastannut, että minun pukeutuminen on minun asia, Tauriainen sanoo.

Tauriainen tunnetaan kotikaupungissaan provosoinnista. Yksi kaupunginhallituksen kokous on keskeytetty Tauriaisen takia.

Perussuomalainen äänikuninkaaksi ensimmäistä kertaa

Kuntavaaleissa vuonna 2012 perussuomalaiset saivat jytkyn. Kemissä puolue nosti valtuutettujen määrän neljään. Tauriainen jatkoi valtuutettuna ja hänen äitinsä Eila Tauriainen ylsi varavaltuutetuksi. Harri Tauriainen tuplasi äänimääränsä. Perussuomalainen valtuutettu sai Kemissä ensimmäistä kertaa eniten henkilökohtaisia ääniä. Kemin äänikuninkuuden vei Tauriainen 460 äänellä, vasemmistoliiton ehdokkaan jäädessä kakkossijalle, viiden äänen erolla.

Tauriainen istui tuolloin myös Kemin kaupunginhallituksessa. Kesällä 2015 kaupunginhallituksen kokous lopetettiin kesken. Pöytäkirjaan kirjattiin keskeytyksen johtuvan häiriökäyttäytymisestä, joka johtui Tauriaisesta. Mies kaivoi laukustaan esille Aku Ankka -lehden ja ehti selailla sitä hetken kokouksen aikana, kunnes kokous keskeytettiin. Tapaus sai paljon julkisuutta ja ihmettelyä osakseen. Pöytäkirjaan ei kirjattu, minkälaista Tauriaisen käytös oli ollut.

Tauriainen itse sanoo yllättyneensä tapauksen saamasta huomiosta.

– Se oli provosointia. Tuntui ettei mikään, mitä esitetään, mene läpi.

Tauriainen sanoo olevansa tyytymätön vaikuttamisen mahdollisuuksiin valtuustossa. Kemissä eniten valtuutettuja on vasemmistolla ja demareilla, yhteensä 28. Muiden puolueiden edustajia on 15.

Mikä meni pieleen kun perusjätkä-Harrista ei tullut kunnon vasemmistolaista?

Harri Tauriainen

Kemin kaupungin punainen väri juontaa juurensa kaupungin voimakkaasta muuttoliikkeestä. Laitakarin sahan perustaminen vuonna 1862 oli ensi sysäys Kemin alueen teollistumiselle. Vajaan 80 vuoden aikana kaupunkiin muutti 33 000 ihmistä. Kemiin tultiin eri puolilta Suomea ja kaukaakin, Viipuria ja Ahvenanmaata myöten. Muualta muuttaneita yhdisti työnteko. Toiseksi kodiksi muodostui työväentalo ja samalla tarttuivat aatteet.

Kun Harri Tauriainen vuonna 2008 asettui kotikaupungissaan ehdolle perussuomalaisten puoluekirjalla, ei läpimenoon uskottu. Ei punaisessa Kemissä voi mennä perussuomalaisena läpi. Yllätykseksi muille ja myös itselleen Tauriainen pääsi valtuutetuksi. Hän keräsi kolmanneksi eniten ääniä Kemissä. Tauriainen uskoo, että hän sai paljon protestiääniä ja perussuomalaisten kannattajien ääniä, mikä oli tarkoituskin.

Omien sanojensa mukaan aika lailla tuntematon kaveri pääsi kunnallispolitiikkaan mukaan. Hän kuvaa tilannetta kivisenä tienä. Ei ollut ketään keneltä kysyä, kukaan ei ohjeistanut noviisia, piti oppia kuntapolitiikan pelisäännöt ja perustaa puolueryhmä yksin. Tauriainen oli kuitenkin löytänyt poliittisen kotinsa, jota hän ei ollut löytänyt Kemissä vahvasti edustetusta vasemmistolaisuudesta.

– Puhuttiin, että mikä meni pieleen, kun perusjätkä-Harrista ei tullut kunnon vasemmistolaista, Tauriainen sanoo.

Tony Halme esikuvana

Koko elämänsä ja varsinkin poliittisen uransa aikana Tauriainen on pyrkinyt vaikuttamaan. Politiikka on kiinnostanut aina. Tauriainen ihmetteli ennen omaa poliitikon uraansa, miksi televisiossa eduskunnan kyselytunnilla puhutaan siitä, mitä hallitus kulloinkin aikoo tehdä – miksei se tee? Tauriaiselle tärkeiksi arvoiksi muodostuivat jo nuorena perinteiset suomalaiset arvot ja isänmaallisuus. Poliittinen herääminen tapahtui 12 vuotta sitten, Tony Halmeen innoittamana. Viikingiksi kutsuttu perussuomalainen Halme nousi äänivyöryllä eduskuntaan vuonna 2003.

– Tony oli hieno suomalainen mies ja pidän häntä esikuvanani.

Kesäisen Kemin kadut ovat hiljaisia arkisin ja päiväsaikaan. Oikeastaan ainoa isompi rypäs ihmisiä on satamassa. Tauriaisen nauru on leppoisa hörähdys. Satamaan parkkeerattu jenkkiauto saa miehen pään kääntymään.

– Tuollaisen amerikkalaisen V8-moottorisen 50–60 -luvun jenkkiraudan kun saisi. Toistaiseksi se on vielä jäänyt haaveeksi, mutta ehkä jonakin päivänä.

Tauriainen hymyilee niin, että hampaat näkyvät. Amerikan lippua Tauriainen esittelee mielellään vaatteissaan.

–Jenkeissä on vähän kommunismia.

Siniset silmät vilkkuvat metallisankaisten silmälasien takana. Laseista Tauriainen haluaisi eroon. Työssä lasit ovat aina tiellä tai huurtuvat. Tauriainen on rata- ja sillanrakennuksen sekatyömies. Ammattikoulussa hän opiskeli talonrakennusta ja myöhemmin lisää talonrakennustekniikkaa.

Nissan Patrol on jo Tauriaisen toinen samankorinen maastoauto. Nykyinen auto miehellä on ollut jo lähes kymmenen vuotta. Kilometrimittarin lukema lähentelee puolta miljoonaa.

Tauriainen on vääntänyt ohjaustehostamonta rattia tuhansia kertoja jakaessaan puolueensa lehteä kotitalouksiin Kemin alueella. Nytkin takapenkillä odottaa iso nivaska Perussuomalainen-lehtiä. Myös Tauriaisen äiti on ollut jakoreissuilla mukana. Poikansa tukena seisova äiti on mukana pyörittämässä Kemin perussuomalaisten paikallisyhdistystä.

– Äiti tukee ja isä antaa kritiikkiä, Tauriainen sanoo.

– Isä on ollut työväenliikkeen kannattaja. Duunarin ja työmiehen puolella, mitä tässä itsekin ollaan.

Rajavalvontaa jos tarve vaatii

Pari vuotta sitten rajan läheisyydessä sijaitsevassa Kemissä kuohutti turvapaikanhakijoiden määrä ja kaupungista sai alkunsa myös Australiaan asti levinnyt katupartiojärjestö Soldiers of Odin. Naapurikaupunki Tornio oli tuolloin pakolaisvirran polttopisteenä. Ruotsin rajan yli saapui turvapaikanhakijoita jopa yli tuhat vuorokaudessa. Ennen vastaanottokeskuksen perustamista turvapaikkaa haettiin Kemin poliisilaitokselta. Osa jatkoi matkaansa ja osa jäi Kemiin. Tavallisesti hiljainen Kemin rautatieasema muuttui kulttuurien basaariksi, jossa turvapaikanhakijat odottivat junia. Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä reilut 32 000 ihmistä.

Valvontaa vapaalla rajalla lisättiin tilapäisesti kaksi vuotta sitten. Pakolaisvirta länsirajalla on hiipunut, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho olisi valmis rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia, jos vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tulo toistuisi. Tauriainen on samoilla linjoilla.

– Jos tarve vaatii, niin tilapäinen valvonta Suomen rajoille, Tauriainen sanoo.

Tauriaisen matala ääni on selkeä. Puheessa ei ole takeltelua, eikä ääni kohoa hermostumisen merkiksi. Keskustelu maahanmuutosta on koettu Suomessa hankalaksi sen vuoksi, että se herättää suuria tunteita. Tauriainen tunnistaa ilmiön. Jos mielipiteet ovat vastakkaiset suvaitsevan ja kriittisen välillä, keskustelussa ei edetä, vaan poteroidutaan.

– Helposti niputetaan työperäinen maahanmuutto, turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset, turvapaikkaturismi ja ihmiskauppa samaksi.

Turvapaikkaturismin ja ihmiskaupan Tauriainen tyrmää.

– Hallitsematon maahanmuutto ei ole hyväksyttävää. On eri asia, jos pakolaisleiriltä otetaan pakolaisia.

Tauriaisen kotisivuillaan maahanmuuttajille esittämiä ohjeita ihmeteltiin mediass (siirryt toiseen palveluun)a vuonna 2012. Tauriainen kirjoitti kotisivuillaan silloin: Naisten sukuelimiin “ei laiteta saksia”. Tauriaisen kotisivut suljettiin vuoden 2013 alussa.

Harri Tauriainen.
Tauriainen on aktiivisesti mukana vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa.Minna Aula / Yle

Kemissä pakolaisia on vastaanotettu vuodesta 1988 lähtien. Pakolaisten kuntapaikkojen määrä tuplattiin Kemissä tälle vuodelle 70:een, mikä on neljänneksi eniten Suomessa. Valtuutettu Tauriainen vastustaa pakolaiskiintiön kasvattamista. Viimeisimmissä kuntavaaleissa hänen yksi lauseensa oli "Kemiläisten hyvinvointi ei rakennu maahanmuuttoa lisäämällä".

Tauriainen sanoo olevansa kansallismielinen. Rasismin ja natsin leimaa Tauriainen ei itseensä ota.

– Saunassa istuessaan sitä miettii, mitä kukakin on sanonut ja mitä itse on sanonut. Onko sanonut liian pahasti? Miten voisi olla parempi ihminen?

Mies käyttää vuodessa satoja tunteja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, on toiminut aktiivisena maakuntajoukoissa ja työskenteli Timo Soinin presidentinvaalikampanjassa. Nytkin Tauriainen valmistautuu pari päivää kestävälle maanpuolustuskurssille, jossa korjataan Rajavartiolaitoksen käytössä olevaa siltaa. Tauriainen pyrkii käymään maanpuolustuskursseilla niin usein kuin voi. Kehystettynä kodin seinältä löytyy maanpuolustuksen ansioista saatuja mitaleita ja kunniakirjoja.

Perussuomalaisten kannatus laski viimeisimmissä vaaleissa. Kemin perussuomalaiset menettivät kaksi valtuustopaikkaa. Tauriaisen äiti ei saanut enää valtuustopaikkaa, sen sijaan Tauriaisen naisystävä Heidi Kärki pääsi ensimmäistä kertaa kunnanvaltuutetuksi. Tauriaisen henkilökohtainen äänimäärä oli 242 ja Kärjen 77.

Kunnallisvaltuutetun päivät venyvät joskus pitkiksi, kokouksia on useita peräkkäin ja asioihin pitää myös valmistautua ennakkoon. Teini-ikäisen pojan tapaamisiin Tauriainen joutuu joskus etsimään aikaa tukossa olevasta kalenteristaan.

– Käsijarrua ei saa päälle, vaikka hirveesti haluttais, että aika menisi hitaammin.

Perussuomalaisten kannatus on lähtenyt uuteen nousuun puolueen jakautumisen jälkeen. Tauriaisen mukaan uusia jäsenhakemuksia on myös jätetty.

Ei punaista tupaa

Kesäkuussa Jyväskylän puoluekokouksessa perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Hallo-aho. Harri Tauriainen ja hänen naisystävänsä Heidi Kärki olivat mukana Jyväskylässä. Kumpikin äänesti Halla-ahoa.

Puoluekokouksen jälkeen perussuomalaisista loikkasi parikymmentä kansanedustajaa Timo Soini mukanaan. Loikkarit eivät hyväksyneet Halla-ahon valintaa puolueen puheenjohtajaksi. Halla-aho saa Tauriaiselta ja Kärjeltä täyden tuen.

– Ehkä puolueeseen jäivät aidot perussuomalaiset. Ajattelen, että menkööt menojansa, ehkä he eivät oikeassa puolueessa olleetkaan, Kärki sanoo.

Tauriaisen puhelin on puoluekokouksen jälkeen pirissyt. Hän on vaihtanut ajatuksia perussuomalaisten kanssa. Tauriaisen mukaan Jussi Halla-Ahon johtamana puolue pystyy saamaan aikaan kansalaisten haluamaa muutosta.

– Perussuomalaiset ovat hallituksessa keskustan ja kokoomuksen puristuksessa antaneet liikaa periksi ja liian helpolla. Halla-ahon valinta on ollut kaivattua terävöittämistä.

Tauriaisen ja Kärjen arjessa sekoittuvat yksityiselämä ja politiikka, mutta heidän sanojensa mukaan se ei ole toistaiseksi haitannut. Seurustelu alkoi illanvietossa, jossa puhuttiin politiikkaa. Kumpikin tunsi löytäneensä toisessa samanmielisen ihmisen. Kärki on ollut poliittisesti aktiivinen vasta viime syksystä. Hän pääsi ensi yrittämällä valtuustoon. 30-vuotias Kärki on Kemin valtuuston nuorin edustaja.

Pörröinen japaninpystykorva lipaisee emäntänsä leukaperiä. Kärki kampeaa koiran viereen istumaan sataman kiviaidalle ja koira istuu pariskunnan välissä, kun Heidi ja Harri vaihtavat suukon.

Heidi Kärki vetäisee vaaleat tuulessa liehuvat hiuksensa korvan taakse ja katsoo Tauriaista puhuen rauhallisen varmasti.

– Harri on valontuoja tai valonkantaja, en tiedä kumpi on parempi ilmaus. Pidän ihmisistä, jotka ovat työteliäitä, aikaansaavia ja omistautuvat asialleen.

Pari asuu omissa osoitteissaan, eikä suunnitelmia yhteenmuutosta ole ainakaan vielä lyöty lukkoon.

– Ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Punainen tupa, perunamaa ja farmari-Volvo, Harri Tauriainen sanoo.

– Ei punaista tupaa ainakaan, Kärki korjaa.

Tauriainen tunnetaan Kemissä jyrkkänä maahanmuuton vastustajana. Tauriainen kertoo olevansa Suomen Sisun jäsen. Suomen suojelupoliisi on määritellyt Suomen Sisun äärioikeistolaiseksi järjestöksi.

Yhden asian liike jää helposti kunnan valtuustossa sivuun. Lue lisää aiheesta: Jyrkkä maahanmuuton vastustaminen ajaa valtuutetun sivuun kunnan päätöksenteosta – "Puhe on välillä halveksivaa ja yksipuolista suhtautumista maahanmuuttajiin"

Juttua korjattu 25.6. kello 14.21. Muutettu Harri Tauriaisen äidin nimi oikeaksi eli Eila Tauriaiseksi. Eila Tauriainen ylsi vuonna 2012 varavaltuutetuksi, ei valtuustoon asti.

Juttua muokattu 27.6. Jutun otsikkoon lisätty Harri Tauriaisen sukunimi. Jutun loppuun lisätty tieto siitä, että hän kertoo olevansa Suomen Sisun jäsen. Lisätty linkki muiden kemiläisten valtuutettujen kommenteista kertovaan nettijuttuun.