1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Qatar: Saudi-Arabian ja sen kumppaneiden vaatimukset ovat kohtuuttomia

Saudi-Arabia liittolaisineen on asettanut Qatarille tiukat pakotteet. Maat vaativat Qataria muun muassa sulkemaan uutiskanava Al Jazeeran ja katkaisemaan suhteet Iraniin.

Qatarilaismies syöttää kameleita aavikolla lähellä Saudi-Arabian rajaa. Saudi-Arabia on vaatinut, että qatarilaisille kuuluvia kameleita ja lampaita ei enää saa laiduntaa Saudi-Arabian puolella. Kuva: Noushad Thekkayil / EPA

Qatar pitää Saudi-Arabian ja sen liittolaisten asettamia vaatimuksia kohtuuttomina ja epärealistisina. Saudi-Arabia, Egypti, Bahrain ja Arabiemiraatit vaativat Qataria muun muassa sulkemaan uutiskanava Al Jazeeran ja katkaisemaan suhteensa Iraniin.

Neljä arabivaltiota toimitti 13-kohtaisen vaatimuslistan Qatarille Kuwaitin välityksellä torstaina. Maat syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta ja ovat asettaneet Qatarin taloussaartoon. Qatar kiistää syytökset.

– Tämä saarto ei tähtää terrorismin vastaiseen taisteluun vaan Qatarin itsenäisyyden loukkaamiseen ja sen ulkopolitiikkaan sekaantumiseen, Qatarin hallituksen viestintäpäällikkö sheikki Saif bin Ahmed Al-Thani sanoi.

Qataria vaaditaan muun muassa lopettamaan tukensa islamistiselle Muslimiveljeskunnalle ja katkaisemaan suhteensa oppositioryhmiin kyseisissä arabimaissa.

Qatar: Lista ei ole kohtuullinen eikä realistinen

Sheikki Saif muistutti Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin toiveesta, että vaatimuslista olisi kohtuullinen ja toteutettavissa. Britannian ulkoministeri Boris Johnson on toivonut, että vaatimukset olisivat harkittuja ja realistisia.

– Tämä lista ei täytä niitä kriteerejä, sheikki Saif sanoi.

Arabiemiraattien ulkoministeri sanoi, että Qatarin on syytä toteuttaa vaateet, sillä muuten seurauksena on lopullinen välirikko.

– Olisi viisainta, että Qatar ottaa naapureidensa vaatimukset ja huolenaiheet vakavasti, tai tuloksena on avioero, ulkoministeri Anwar Gargash kirjoitti Twtterissä.

Kiusallinen kiista Yhdysvalloille

Qatarin suhteet Iraniin hiertävät Saudi-Arabiaa, joka pitää Irania perivihollisenaan. Qatarille olisi taloudellisesti vaikeaa katkaista diplomaattisuhteensa Iraniin, koska maat hyödyntävät yhdessä valtavaa maakaasukenttää.

Yhdysvalloille tärkeiden Persianlahden liittolaisten keskinäinen välirikko on kiusallinen.

Qatarissa sijaitsee Yhdysvaltain suurin sotilastukikohta alueella. Toisaalta Yhdysvalloilla on laivastotukikohta Bahrainissa ja Saudi-Arabia sekä Egypti ovat vanhoja liittolaisia.

Ulkoministeri Tillerson on pyrkinyt sovittelemaan kriisiä, mutta presidentti Donald Trump on vaikuttanut tukevan kiistassa lausunnoillaan Saudi-Arabiaa ja sen kumppaneita.

Lisää aiheesta:

Qatarille lista vaatimuksia: sulkekaa al-Jazeera, katkaiskaa suhteet Iraniin ja Muslimiveljeskuntaan

Kolmannen maailman puheenvuoroja: Qatarin saarron syyt ja seuraukset

Yhdysvallat myy suihkuhävittäjiä Qatarille – viime viikolla syytti terrorismin tukemisesta

Iran lähetti hedelmiä ja vihanneksia ruoka-avuksi Qatariin

Kunnianhimoinen emiiri ja veljeily Iranin kanssa – neljä syytä Qatarin ja arabimaiden kiistaan

Tutkija Qatarin eristämisestä: Saudi-Arabia yrittää painostaa Qataria omalle linjalleen

Lähteet: AFP, AP, Reuters