Irakin Mosulista onnistuttiin vapauttamaan siviilejä – tuhannet joutuneet Isisin ihmiskilviksi

Siviilien tilanne Mosulin vanhassa kaupungissa on kestämätön.

Irakin armeijan joukot vapauttamassa siviilejä Mosulin vanhassa kaupungissa 22. kesäkuuta. Kuva: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Irakin armeijan joukot ovat onnistuneet vapauttamaan satoja siviilejä äärijärjestö Isisin hallinnassaan pitämästä Mosulin vanhasta kaupungista.

Kaupunkitaisteluun koulutetut erikoisjoukot avasivat siviileille lauantaina poistumisteitä.

Osa pakoon päässeistä siviileistä oli Reutersin toimittajan mukaan haavoittuneita ja monet aliravittuja.

Ainakin sata siviiliä onnistui pakenemaan hallituksen hallinnassa olevalle turva-alueelle vanhasta kaupungista 20 minuutin aikana.  

Mosulissa olevan uutistoimisto Reutersin toimittajan mukaan pakokäytävän avaaminen onnistui maajoukkojen ja Isisin taistelijoihin kohdistetun helikopteritulen ansiosta.

Vanhassa kaupungissa on saarroksissa edelleen arviolta noin 100 000 siviiliä, joista arviolta puolet on lapsia. Loukussa olevilla siviileillä on suuri pula ruoasta, vedestä ja hoidosta.

Isis pitää tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia siviilejä ihmiskilpinä, sanoo YK:n Irakin humanitaarisen avun koordinaattori Lise Grande.

YK:n mukaan tilanne Mosulin vanhassa kaupungissa on siviileille kestämätön. Pelkästään perjantaina 12 siviiliä kuoli ja satoja haavoittui.

Isis pyrkii estämään siviilejä pakenemasta. Kolmen viikon aikana satoja pakoon yrittäneitä on ammuttu.

Irak on Yhdysvaltojen tukemana taistellut Mosulista kuukausien ajan. Taistelu vanhasta kaupungista on kiihtynyt viikon aikana.

Lähteet: Reuters