Video: Kymmenet haluavat jäädä palovaarallisiin tornitaloihin Lontoossa – valtuusto uhkaa palomiehillä

Asukkaat ovat arvostelleet myöhään illalla alkaneita evakuointeja kaoottisiksi ja hätämajoitusta riittämättömäksi.

Ulkomaat
Uutisvideot: Lontoossa evakuoitu 650 palovaarallista asuntoa
Uutisvideot: Lontoossa evakuoitu 650 palovaarallista asuntoa

Lontoon Camdenin kaupunginosassa kymmenet asukkaat ovat kieltäytyneet lähtemästä kodeistaan, jotka on määrätty evakuoitaviksi paloturvallisuussyistä. Monen mielestä evakuointipäätös oli hätiköity.

– Aion palata. Tämä oli tarpeeton päätös valtuustolta, he vain halusivat tehdä jotain. Nyt he saivat aikaan vain kaaosta. Olemme asuneet taloissa vuosia. Siellä oli tulipalo pari vuotta sitten, eikä se levinnyt, kodistaan häädetty Brian Evans sanoi uutistoimisto Reutersille.

Ainakin 83 ihmistä oli jäänyt koteihinsa lauantaina aamulla yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan. (siirryt toiseen palveluun) Camdenin valtuustoa johtavan Georgia Gouldin mukaan asukkaiden on lähdettävä lauantain aikana, tai muuten asia jää palokunnan hoidettavaksi.

Camdenin valtuusto määräsi perjantaina yhteensä 650 asuntoa tyhjennettäviksi neljässä tornitalossa. Niistä oli löytynyt samaa edullista mutta palovaarallista verhoilumateriaalia, jota oli käytetty myös tulipalossa viime viikolla tuhoutuneessa Grenfell Towerissa. Palossa kuoli ainakin 79 ihmistä.

Evakuointi lasten nukkumaanmenoaikaan

Monia asukkaita on ärsyttänyt myös se, että evakuointikäsky tuli myöhään illalla eikä siitä tiedotettu etukäteen. Jotkut saivat tietää evakuoinnista vasta uutisista.

– Olen kiukkuinen, ettei meille kerrottu aiemmin, 18-vuotias Emmanuel sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) kesken evakuoinnin.

– Tämä on outo aika häätää ihmisiä, varsinkin kun nyt on lasten nukkumaanmenoaika, eräässä tornissa asuva Brian sanoi.

Sekaannusta aiheutti myös se, että alun perin kaikkiaan viisi tornitaloa määrättiin evakuoitavaksi. Aamuyöllä yhden talon asukkaat pääsivät kuitenkin palaamaan koteihinsa.

Aluetta edustava parlamenttiedustaja Tulip Siddiq puolusti valtuuston päätöstä BBC:lle. Hänen mukaansa palolaitos oli määrännyt, että evakuointi oli tehtävä välittömästi eikä valtuusto voinut viivytellä.

Ilmapatjoja ja hotellihuoneita

Camdenin viranomaiset kertovat järjestäneensä ihmisille majoitusta 270 hotellihuoneesta. Lisäksi paikalliseen vapaa-ajankeskukseen oli tuotu ilmapatjoja.

– Kannustamme kaikkia asukkaita asumaan ystävien tai sukulaisten luona, mikäli mahdollista. Muille järjestämme majoitusta, valtuusto kertoi lausunnossaan.

Monet asukkaat kutsuivat tilannetta kaoottiseksi ja järjestelyjä riittämättömiksi. Pääministeri Theresa Mayn mukaan hallitus tukee paikallisia viranomaisia, jotta evakuoiduille löytyisi väliaikaista majoitusta.

Asukkaiden pitäisi päästä palaamaan koteihinsa kolmen tai neljän viikon kuluttua, kun palovaarallinen verhoilu on poistettu. Monet epäilevät, että kyse on pikemminkin kuukausista.

Evakuointeja saattaa olla luvassa lisää, sillä kaikkiaan 27 tornitalosta on löytynyt palovaarallista verhoilumateriaalia eri puolilla Britanniaa.

Lähteet. AP, AFP, Reuters