Venezuelassa osoitettiin jälleen mieltä

Mielenosoittajat vaativat presidentin Nicolas Maduron eroamista ja uusia vaaleja.

Venezuela
Venezuelassa tuhansia ihmisiä osallistui mielenilmauksiin Caracasissa.
Venezuelassa tuhansia ihmisiä osallistui mielenilmauksiin Caracasissa.Miguel Gutiérrez / EPA

Tuhansia venezuelalaisia marssi lauantaina vastustaen presidentti Nicolas Maduroa ja vaatien uusia vaaleja. Mielenilmauksia järjestettiin maan pääkaupungissa Caracasissa ja muissa kaupungeissa, kertoo uutistoimisto AFP.

– Lähetetään viesti asevoimille, aiotteko jatkaa Venezuelan tuhoamista vai kunnioittaa perustuslakia, sanoi oppositioon kuuluva johtaja Jose Manuel Olivares Caracasissa, kun mielenosoittajat valmistautuivat marssimaan.

Mielenosoitukset muuttuivat jälleen väkivaltaisiksi. Osa mielenosoittajista poltti autoja ja heitteli kiviä. Osa mielenosoittajista loukkaantui.

Osa nuorista mielenosoittajista rikkoi lentoliikennettä suojaavaa metalliaitaa Caracasissa ennen kuin maan turvallisuusjoukot torjuivat heitä kyynelkaasulla.

Venezuelassa on ollut jo pitkään levottomuuksia. Öljyvaltion poliittinen ja taloudellinen kriisi on aiheuttanut useita väkivaltaisia mielenosoituksia viime kuukausien aikana. Maan hallitus ja oppositio syyttävät toisiaan väkivallasta.

Mielenilmauksissa on kuollut yli 70 ja satoja on loukkaantunut viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Mielenosoittajia Venezuelassa.
Mielenosoittajia Venezuelassa.Miguel Gutiérrez / EPA

OAS ei pääse sopimukseen Venezuelan tilanteesta

Amerikan valtioiden järjestö, OAS:n pääsihteeri Luis Almagro on ärtynyt Venezuelan toimista. Hän on syyttänyt maan hallitusta siitä, että se rikkoo ihmisoikeuksia, häiritsee vaaleja ja pidättää poliittisia vankeja.

– Emme koskaan luovuta, ennen kuin meillä on Venezuelan vapaus, Almagro sanoi.

Almagron ponnisteluista huolimatta OAS: n yleiskokous, joka kokoontui tällä viikolla Meksikon lomakohteessa Cancunissa, ei päässyt sopimukseen suunnitelmasta käsitellä Venezuelan epävakautta.

OAS:n epäonnistua Venezuelan diplomaattista ja poliittista tilannetta koskevan suunnitelman edistämisessä presidentti Manduro sanoi, että hänen maansa "ei koskaan" palaa ryhmittymään.

Ulkoministerien kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Manduro sanoi, että Almagron pitäisi luopua virastaan ja sallia OAS: n jäsenmaiden "rakentaa ja organisoida" järjestö uudella tavalla.

Manduron vastustajat jakoivat kidutusvideota

Presidentti Maduron vastustajat välittivät lauantaina videota, jossa kuuluu kidutetun Leopoldo Lopezin ääni. Videolla kuuluva ääni kuulosti tulevan ulos vankilasta, jossa häntä kidutettiin.

– Lilian, he kiduttavat minua! Ilmoita heille! Ilmoita heistä! Leopoldo Lopezin ääni kuului hänen vaimonsa Lilian Tintorin taltioimasta videosta Ramo Verden sotilasvankilasta lähellä Caracasia.

Tintori sanoi, että hänen miehensä, kansanpuolueen puoluejohtaja, pidetään eristettynä.

Lopez kärsii lähes 14 vuoden vankeusrangaistusta. Hänet tuomittiin väkivallan lietsomisesta presidentti Maduroa vastaan vuonna 2014. Mielenilmauksissa kuoli tuolloin 43 ihmistä. Ihmisoikeusryhmät ovat kutsuneet syytteitä poliittisiksi.

Lähde: AFP, AP