SVT: Lontoon tornitalon eristemateriaali käytössä myös Ruotsissa – osasyynä ainakin kymmeneen suurpaloon

Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan solumuovieristeitä on käytetty kymmenissä tuhansissa rakennuksissa Ruotsissa.

Rakennuseristeet
Palanut tornitalo Lontoossa 16. kesäkuuta 2017. Palomiehiä on talon sisällä tutkimassa tuhoja.
Grenfell Tower -tornitalo Lontoossa 16. kesäkuuta 2017.Chris J Ratcliffe / AFP

Lontoon Grenfell Towerin suurpalossa käytettyjä helposti syttyviä eristeitä käytetään myös Ruotsissa. Solumuovieristeet ovat olleet osasyynä ainakin kymmeneen suurpaloon Ruotsissa, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Grenfell Towerin julkisivu oli eristetty solumuovilevyillä. Tulipalon uskotaan levinneen poikkeuksellisen nopeasti juuri muovieristeiden vuoksi.

– Solumuovi koostuu öljypohjaisesta sekoitteesta ja ilmasta. Se palaa erittäin hyvin, kertoo paloinsinööri Ville Bexander paloturvallisuutta edistävästä Brandskyddsföreningistä SVT:lle.

– Mikäli palo leviää eristeisiin, peli on menetetty.

Ruotsin Brandskyddsförening suositteleekin eristemateriaaliksi vuorivillaa, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ostoskeskus paloi maan tasalle

SVT:n mukaan yksi suurimmista solumuovieristeisiin yhdistetyistä tulipaloista Ruotsissa on Gävlen Fjällbackenin ostoskeskuksen palo vuonna 2006. Palo alkoi alkunsa K-Raudasta, jonka tilat täyttyivät savusta kahdessa ja puolessa minuutissa. Koko ostoskeskus paloi maan tasalle.

Pelastuslaitos on palotutkinnassa todennut, että syy tulen nopeaan leviämiseen oli seinien eristämiseen käytetty solumuovi. Ruotsin eri pelastuslaitokset kuvailevat palotutkinnoissaan solumuovia tuhoisaksi, vaikeasti sammutettavaksi ja erittäin nopeasti leviäväksi.

Käytetty kymmenissä tuhansissa taloissa

Solumuovieristeiden käyttö on lisääntynyt Ruotsissa viime vuosina, kertoo SVT. Sitä on käytetty kymmenissä tuhansissa taloissa, muun muassa Tukholman Hammarby sjöstadin uudisrakennuksissa.

– Uskon, että se on kustannuskysymys. Solumuovi on halpaa muihin materiaaleihin verrattuna. Lisäksi se on hyvä eriste, sanoo paloinsinööri Ville Bexander.

Solumuovi on hyväksytty eristemateriaali Ruotsissa, eikä sen pitäisi lisätä paloriskiä, mikäli se asennetaan oikein.

Tarkennettu solumuovikäsitteitä 25. kesäkuuta kello 13.15.