Neljä ihmistä jäi jumiin Kebnekaise-tunturille – helikopteri ei päässyt apuun huonossa säässä

Tunturipelastajat ovat päässeet Kebnekaisen huipulle ja vieneet ruokaa ja juomaa hätään joutuneille.

Kebnekaise
Helikopteri.
Tämä helikopteri osallistui etsintäoperaatioon Kebnekaisella maaliskuussa 2012.Stian Lysberg Solum

Ruotsissa tunturipelastajat ovat päässeet neljän jumiin jääneen retkeilijän luo Kebnekaise-tunturin huipulle, kertovat sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Huipulla sijaitsevasta tunturimökistä soitettiin yöllä useita hätäpuheluja poliisille. Kohmettuneilla retkeilijöillä ei ollut mukanaan kuivia vaatteita eikä ruokaa.

He soittivat ensimmäisen hätäpuhelunsa poliisille kolmelta yöllä ja kertoivat olevansa märkiä, kylmissään ja nälissään. Tunturimökissä ei ole kamiinaa.

Ryhmä kertoi poliisille kuuden jälkeen aamulla, että heidän fyysinen kuntonsa on heikkenemässä, ja he kohmettuvat yhä pahemmin. Alueella on sakea sumu, ja siellä sataa lunta.

Tunturipelastajia lennätettiin helikopterilla Kebnekaiselle aamulla. Helikopteri jätti heidät vuorelle noin 400 metriä tunturimökin sijaintia alemmaksi, ja pelastajat jatkoivat huipulle jalan. He pääsivät perille puolenpäivän jälkeen ja toivat retkeilijöille lämmintä ruokaa ja juomaa, poliisi kertoi.

Poliisin mukaan pelastajat arvioivat, että kylmettyneet retkeilijät pääsevät palaamaan helikopterin luo omin voimin.

Kebnekaise on Ruotsin korkein tunturi. Sen huiput ovat yli kahden kilometrin korkeudessa.