Lännen Media: Maakuntavaalit saattavat peruuntua

Perustuslakivaliokunta käsittelee maakuntalakia ja valinnanvapausmallia perjantaina.

sote-uudistus
Paula Risikko
Paula Risikko Kultaranta-keskustelutilaisuudessa Naantalissa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lännen Median mukaan kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko esittää, että maakuntalain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, jos valinnanvapausmalliin on tehtävä muutoksia. Perustuslakivaliokunta käsittelee maakuntalakia ja valinnanvapausmallia perjantaina.

Lännen Median valiokuntalähteiden mukaan lausunnossa ollaan päätymässä siihen, että maakuntia ei voida velvoittaa yhtiöittämään valinnanvapauden piiriin kaavailtuja sote-palveluja.

– Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää, sisäministeri Paula Risikko sanoo.

Mikäli lausunnossa torpataan pakkoyhtiöittäminen, uuden mallin valmistelu saattaa viedä niin paljon aikaa, että maakuntavaalit on peruttava tammikuulta, Risikko sanoo Lännen Medialle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla pari viikkoa sitten, että sote-uudistuksessa julkisten palvelujen yhtiöittämisessä voi olla perustuslaillinen ongelma.

Lue myös: Vanhanen syyttää Risikkoa sote-puheista: "Voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi"