Australian Ison valliriutan arvoksi arvioidaan miljardeja

Selvityksen tehneen konsulttiyhtiön mukaan Iso valliriutta on Australialle arvokkaampi kuin 12 Sydneyn konserttitaloa.

Australia
Iso valliriutta
Isoa valliriuttaa Queenslandissa Australiassa.AIMS / EPA

Australialainen konsulttiyhtiö on arvioinut, että Ison valliriutan arvo Australialle on yli 37 miljardia euroa. Konsulttiyhtiö Deloitte Access Economicsin selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Iso valliriutta esimerkiksi työllistää suoraan tai epäsuorasta noin 64 000 ihmistä.

Taloudellisilla malleilla saatu 37 miljardin euron arvo tarkoittaa, että Iso valliriutta on Australialle yli 12 kertaa arvokkaampi kuin Sydneyn oopperatalo. Mallinnettu 37 miljardin arvo sisältää valliriutan taloudellisen, sosiaalisen ja symbolisen arvon. Valliriutan suorat taloudelliset vaikutukset Australiaan ovat yli neljä miljardia euroa.

– Tämä on selvä viesti siitä, että Iso valliriutta on sekä maailmanluokan aarre että taloudellinen voimavara – ja riutta on liian arvokas menetettäväksi, sanoo konsulttiyhtiöltä tutkimuksen tilanneen ympäristöjärjestön johtaja Steve Sargent.

Tutkimuksessa muun muassa haastateltiin 1 500 australialaista ja ulkomaalaista ihmistä yli kymmenestä maasta. Monet vastaajat painottivat riutan merkitystä Australian turismiin, mutta Australian uskottiin menettävän jotain, jos riutta tuhoutuisi.

Ison valliriutan taloudellisen arvon selvittämisen toivotaan tuovan helpotusta riutan suojeluun. Suuri määrä valliriutan koralleja on tuhoutunut viime vuosina muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttaman merivesien lämpenemisen ja maatalouden päästöjen takia.

Lähteet: AFP