Agilitykoiran harjoittelu on kuin kenen tahansa urheilijan: kehonhuoltoa ja tarkka ruokavalio

Hyvä agilitykoira on paitsi nopea, myös hyvä kestämään yleisön metelöintiä, sanoo agilityurheilija Sanni Kariniemi.

Kotimaa
Agilityurheilija Sanni Kariniemi ja shetlanninlammaskoira Goa.
Agilityurheilija Sanni Kariniemi ja shetlanninlammaskoirat Goa ja Stig esittelevät, mitä kaikkea agilityssa pitää ottaa huomioon ja millaisia merkkejä koirat seuraavat liikkuessaan radalla.

Shetlanninlammaskoira Stigin vauhti on kova. Agilitykoiran etenemiseksi onkin mitattu radalla noin viisi metriä sekunnissa. Stigin suoritusta ryydittää tarmokas haukahtelu.

Koiran omistaa agilityurheilija Sanni Kariniemi, joka on harrastanut lajia parikymmentä vuotta. Häntä on voinut kutsua tittelillä viime vuoden lopusta, jolloin Suomen agilityliitto otettiin olympiakomitean jäseneksi ja lajista tuli virallisesti urheilua.

– Lajille merkitys on iso. Varsinkin meille, jotka kilpaillemme tuolla maailmalla, Sanni Kariniemi sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

Nelivuotias Stig on toinen hänen agilityssä kisaavista shetlanninlammaskoiristaan. Enemmän kisamenestystä on saanut sen emä, kahdeksanvuotias Goa. Se on voittanut tänä vuonna keskikokoisten koirien Suomen mestaruuden Kariniemen kanssa ja yhdessä he ovat myös viime vuoden maailmanmestaruuskisojen pronssimitalisteja omassa luokassaan.

Suomi on kova agilitymaa. Kovia kilpakumppaneita ovat Ranska, Saksa, Tsekki ja Sveitsi.

Seuraavaksi Kariniemen ja Goan pitää varmistaa paikka maajoukkueessa, jonka jälkeen he kisaavat mahdollisesti taas maailmanmestaruuskisoissa.

– Hyvän agilitykoiran pitää pystyä matkustamaan ja kestämään yleisön metakka, Kariniemi sanoo.

Kisatilanteessa koira lukee esimerkiksi ohjaajan hartialinjasta, mihin suuntaan radalla seuraavaksi tulisi suunnata. Suullisiakin käskyjä annetaan.

Kisaavan agilitykoiran harjoittelu on kuin kenen tahansa urheilijan: mietitty ruokavalio, harjoittelua ja kehonhuoltoa. Kisapäivänä lämmitellään ja verrytellään. Kariniemi sanoo, että Goa on ihanteellinen kisaaja: rauhallinen, mutta kisassa se antaa kaikkensa.

Ja aivan kuin urheilijat, kisaavien koirien luonne on erilainen.

– Koirat eroavat paljon. Stig on itsenäisempi, Goaa pitää saattaa esteille.