1. yle.fi
  2. Uutiset

Omasta työstä ei saa kertoa eikä sijaintia paljastaa – Kokkolan kaupungin someohje poikkeuksellisen tiukka?

Kokkolan ohjeistus rajoittaa työntekijöiden sosiaalisen median käyttöä selvästi. Ohje sitoo myös kesätyöntekijöitä.

sosiaalinen media
Piirroskuva, jossa nainen käyttää tietokonetta, josta pulppuaa hymiöitä.
Stina Tuominen / Yle

Kuntien sosiaalisen median ohjeet määrittävät sitä, miten työntekijät voivat käyttää sosiaalista mediaa. Käytännössä niiden vaatimukset voivat ulottua myös yksityiseen somen käyttöön, kun ohje rajoittaa oikeutta kertoa omasta työstä.

Kokkolassa kesätyöntekijöille pidetyssä infotilaisuudessa muistutettiin, että työntekijä vastaa osaltaan myös kaupungin maineesta ja imagosta. Lojaalisuusvelvoite vaatii, ettei työpaikan asioita kerrota julkisuuteen, ei edes työsuhteen päätyttyä.

Kokkolan kaupungin työntekijä ei saa kertoa työasioistaan eikä kommentoida niitä sosiaalisessa mediassa tai netin keskustelupalstoilla. Kesätyöntekijöitä ohjeistettiin niin, että kertoa saa vain työsuhteen keston ja yleisellä tasolla sen, missä on töissä – kunhan varmistaa asian esimieheltä.

Työaikana sosiaalisessa mediassa tai netissä ylipäänsä ei saa olla, jollei se kuulu työtehtäviin. Oma puhelin on pidettävä aina täysin äänettömänä, jotta äänet eivät haittaa esimerkiksi asiakaspalvelussa. Myös paikannin on pantava pois päältä, sillä työpaikan tai oman sijainnin näyttäminen työtehtävissä on kiellettyä.

Mahdolliset epäkohdat pitää keskustella esimiehen kanssa eikä repostella niitä sosiaalisessa mediassa. Asiakkaista tai työkavereista ei tietenkään kerrota eikä someen laiteta kuvia esimerkiksi kaupungin tiloista, jotka kuuluvat julkisrauhan piiriin.

Kuvan suntista Kokkolasta.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Kokkolan viestintäpäällikkö Virpi Viertola sanoo, että asioista on puhuttava ne tuntevien kanssa, ei sosiaalisessa mediassa. Voisiko siis esimerkiksi Kokkolan teknisessä toimessa töissä oleva edes harmitella Facebookissa kevään paljastamia reikiä kotikatunsa päällysteessä?

– Jokainen miettii itse. Mutta jos olisin töissä tuon kaltaisessa paikassa, keskustelisin kollegoiden kanssa, mistä tilanne johtuu ja mitä montuille aiotaan tehdä. Toisin mielipiteeni esille sen alan asiantuntijoiden kanssa, sanoo viestintäpäälliikkö Virpi Viertola

Kaupungin halki virtaavan salmen likaisesta vedestä Viertola ei myöskään koe voivansa omassa Facebookissaan kirjoittaa:

– En kyllä voi ajatella. Tiedän, miksi se on tuon väristä, millaisia suunnitelmia siihen on ollut ja miksi ne ovat kariutuneet. En näe syytä lähteä siitä marmattamaan.

KT: Omista asioista saa kertoa

Koottua tietoa kuntien someohjeista on vaikea löytää. Kuntaliiton verkkoviestintä seuraa ja ohjeistaa lähinnä sitä, miten kunta voi hyödyntää sosiaalista mediaa, ei niinkään sen rajoittamista.

Myöskään Kuntatyönantajat ei ole kysellyt kuntien somesääntöjen perään. Yleinen tuntuma siellä on, että ohjeita ja säännöksiä on varsin monessa kunnassa. Joidenkin kuntien säännöt voi lukea suoraan niiden nettisivuilta.

KT Kuntatyönantajien viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen arvioi Kokkolan kaupungin työntekijöitä ja siten myös kesäväkeä koskevaa someohjetta tavallista tiukemmaksi. Salassapitovelvollisuus ja yleinen lojaalisuusvelvoite työnantajaa kohtaan ovat toki itsestäänselviä, mutta peruslähtökohta on jokaisen oikeus käyttää sananvapauttaan lain puitteissa:

– Omista asioista saa kyllä kertoa, se on lähtökohta: missä on töissä, onko pysyvä vai määräaikainen suhde. Samoin työsopimuksen sisältö ei ole salattava, ja jokainen saa kertoa palkkansa.

Minulle ei tule mieleen syytä, johon se perustuu ja miksi sitä pitäisi noudattaa

KT Kuntatyönantajien viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen GPS-rajoituksesta

Arolaisen mukaan on kyse siitä, miten halutaan nähdä työntekijän sananvapauden rajat. Sananvapauden turvaavat perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus, joten sen rajoittamiselle täytyy olla vahvat, lakiin perustuvat syyt.

Kokkolan kaupunki ohjeistaa esimerkiksi kesätyöntekijöitä laittamaan paikannuksen pois kännyköistä työaikana. Arolainen ei keksi, millä paikannuskielto voisi perustella:

– Minulle ei tule mieleen syytä, johon se perustuu ja miksi sitä pitäisi noudattaa.

KT:lla ei ole yleistä ohjeistusta tai linjausta somen käyttöön. Arolainen uskoo, että kuntien someohjeet ovat pääosin kunnossa, Kokkolan säännöt on vain ruuvattu vähän tiukemmiksi:

– En tiedä, löytyykö vastaavia sääntöjä muualta.

Kokkola: Toiset ja turvallisuus huomioon

Viestintäpäällikkö Virpi Viertola pitää Kokkolan kaupungin someohjetta ennen kaikkea selkeänä. Sitä on pyydetty myös malliksi muihin kuntiin ja opinnäytetöiden aineistoksi.

Palautetta ohjeesta on tullut hyvin vähän, kesätyöntekijöiltä ei lainkaan. Viertola ei myöskään pidä hankalana rajausta, jonka mukaan nuori ei voi kertoa työkokemuksiaan sosiaalisessa mediassa:

– Onko kesätyöntekijällä tarvetta lyhyen työjakson aikana ylipäänsä kovin paljon kertoa työstään? Siinä on se ongelma, että voi paljastaa asioita, jotka liittyvät myös työkavereihin ja -menetelmiin, ja se ei ole korrektia.

GPS-kieltoa Viertola perustelee henkilöturvallisuudella.

Vuonna 2014 tehty ohje on kaupungin ensimmäinen ja vastasi Viertolan mukaan selkeään tarpeeseen. Kunnassa on tullut vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi työmenetelmien paljastaminen sosiaalisessa mediassa on aiheuttanut haittaa. Viertolan mukaan yhä törmätään tilanteisiin, joissa virkatietä eteneminen olisi parempi kuin somessa huutelu.

Viertola muistuttaa, että sosiaalista mediaa saa käyttää ja käytetäänkin myös Kokkolassa väylänä kuntalaisten suuntaan. Kunnan työntekijät voivat luoda siihen tarkoitukseen virallisen profiilin. Silloin päivitykset ovat punnittuja, ja työhön saa myös opastusta.

Henkilökohtaisia päivityksiä työstä ei katsota hyvällä. Ne kun voivat koskea ja jopa loukata toisiakin:

– Harva tekee työtä yksin, vaan päivitys voi koskea ja jopa leimata isoakin joukkoa, sanoo Viertola.

Viestintäpäällikkö näkee sosiaalisen median ohjeessa myös kehityskohteita. Esimerkiksi EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan ensi vuonna, ja sen sovellusohjetta odotetaan Kuntaliitosta. Kokkolan someohje siis todennäköisesti vielä tiukentuu entisestään.

Juttua korjattu 27.6. kello 15.10: ensi vuonna voimaan tulee EU:n tietosuoja-asetus, ei -direktiivi. Asetuksen vaikutuksista voi lukea esimerkiksi tästä jutusta.

Lue seuraavaksi