1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsäteollisuus: Jos Britannian kanssa ei saada erosopimusta, tullitasot voivat nousta jopa kymmeneen prosenttiin

Jos EU ei saa aikaan sopimusta Britannian kanssa, kaupankäynnissä alettaisiin soveltaa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.

Metsä- ja paperiteollisuus
Biotuotetehdas rakentuu varsin suurista osista, jotka tuodaan Äänekoskelle maanteitse.
Äänekosken biotuotetehtaalle brexit-neuvotteluilla ei ole juuri merkitystä.Metsä Fibre Oy

Britannian eroneuvottelut EU:sta alkoivat tasan viikko sitten. Neuvottelut koskettavat erittäin kouriintuntuvasti suomalaista metsäteollisuutta, jolle Britannia on toiseksi tärkein vientimaa Saksan jälkeen.

Viennin arvo Britanniaan oli viime vuonna lähes miljardi euroa. Suomen koko tavaraviennistä metsäteollisuus on suurin toimiala yli viidenneksen osuudella viime vuonna.

Britanniaan viedään erityisesti sahatavaraa, paperia ja kartonkia, mutta myös muita tuotteita, kuten vaneria, paperin ja kartongin jalosteita, massaa eli sellua ja pehmopapereita.

Metsäteollisuuden etujärjestössä seurataan tarkkaan alkaneita brexit-neuvotteluita.

– Tähdätään laajaan ja kattavaan vapaakauppasopimukseen, se on meidän mielestä tavoiteltava tila. Jouhevuus, joustavuus säilyy ja että kustannukset saadaan minimoitua, Metsäteollisuuden pääekonomisti Maarit Lindström kiteyttää.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Epävarmuutta on paljon, eikä EU:n ja Iso-Britannian lausunnoista voi päätellä paljoa tulevasta. Kiperiä kysymyksiä ovat Britannian asema sisämarkkinoilla, ihmisten liikkuvuus ja Irlannin rajakysymys.

Pääministeri Theresa May on sanonut, että Britannia lähtee sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. Silloin vapaakauppasopimus olisi briteille todennäköisin vaihtoehto.

Yksittäisen yrityksen on vielä aikaista arvioida, mitä tapahtuu, jos Iso-Britannia lähtee sisämarkkinoilta.

– Yleinen epävarmuus lisääntyy, mutta tarkat seuraamukset selviävät vasta sitten kun neuvottelut on käyty, Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala sanoo.

Valuuttojen horjunta on haitta vientimaalle

Takala painottaa vakautta viennistä riippuvaiselle Suomelle ja sen keihäänkärjelle metsäteollisuudelle. Esimerkiksi valuuttakurssivaihtelut ovat usein epäedullisia vientimaalle.

Vapaakauppasopimuksen neuvottelemiseen voi mennä vuosia, ja se pitää lisäksi todennäköisesti ratifioida 27 EU-jäsenmaassa. Tämä saattaisi avava portin myös kansanäänestyksille. EU:n puolelta on arvioitu, että vapaakauppasopimuksen solmiminen voisi kaikkinensa viedä jopa seitsemän vuotta.

Jos vapaakauppasopimus venyy, edessä saattavat olla siirtymäajan tullijärjestelyt. Tämäkin vaihtoehto olisi epätoivottava metsäteollisuuden yritysten kannalta.

– Kaikki kaupan esteitä lisäävät järjestelyt, olkoon tuontitulleja tai muuta, ovat aina erittäin epätoivottavia. Voi vain toivoa, että neuvottelut sujuvat hyvin, eikä tällaiselle tielle tarvitse mennä, sanoo talousjohtaja Vesa-Pekka Takala Metsä Groupista.

– Äänekosken lisääntyvä tuotanto on valtaosin suunniteltu vietäväksi kasvaville Aasian markkinoille. Näin brexit-neuvottelujen vaikutukset suoraan jäänevät aika vähäisiksi.

Talousjohtaja Vesa-Pekka Takala, Metsä Group

Äänekosken tehtaalle ei juuri merkitystä

Ja sitten niitä hyviä uutisia: Äänekosken biotuotetehtaalle, Suomen teollisuushistorian suurimmalle investoinnille, brexit-neuvotteluilla ei ole juuri merkitystä. Äänekoski kuuluu Metsä Fibren kautta Metsä Groupille. Laajennettu biotuotteiden ja havusellun tuotanto alkaa elokuun puolivälissä. Havusellu on tehtaalle tärkeä vientituote.

– Äänekosken lisääntyvä tuotanto on valtaosin suunniteltu vietäväksi kasvaville Aasian markkinoille. Näin brexit-neuvottelujen vaikutukset suoraan jäänevät aika vähäisiksi, sanoo talousjohtaja Vesa-Pekka Takala Metsä Groupista.

Metsä Group konsernin vientiin Britannian eroneuvotteluilla on vähäinen merkitys, sillä konsernin viennistä enää noin viisi prosenttia suuntautuu Britanniaan jolloin valuuttana on punta. Aiemmin merkitys oli paljon suurempi, mutta se on vähentynyt merkittävästi koska Metsä Group on luopunut paperintuotannosta.

Vaikka Eurooppa on Metsä Groupin päävientimarkkina ja sellaisena säilyykin, kasvua on haettu viime vuosina Aasiasta, Yhdysvalloista ja Australian markkinoilta, kertoo Takala.

Äänekosken tehtaalle Kiinan merkitys on oleellinen.

"Ei sopimusta" voisi olla pahin vaihtoehto

Tulevaan kehitykseen liittyy paljon epävarmuutta, ja tuskin kukaan voi ennakoida, missä ollaan vuoden 2019 maaliskuussa, kun ero joka tapauksessa tapahtuu, vaikka sen ehdoista ei olisikaan päästy sopuun.

Silloin saatetaan soveltaa kaupankäynnissä Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimuksia. Se olisi kova kolaus puu- ja sahatavaralle.

– Jos Britannia niin haluaa, niin WTO-sitoumukset voisivat nostaa näiden tuotteiden tullitasoa jopa kymmeneen prosenttiin. Tämä on sellainen uhkakuva näiden tullitasojen osalta, sanoo pääekonomisti Maarit Lindstöm.

Maarit Lindström.
Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.Yle

Sellun viennin odotetaan nousevan ennätyslukemiin

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennakoi loppukeväästä, että sellun vientinäkymät ovat erinomaiset ja investoinnit nostavat suomalaisen sellun viennin ennätyslukemiin tänä ja ensi vuonna. Vienti kasvaa erityisesti ensi vuonna, vaikka keskimmääräinen vientihinta aleneekin.

PTT ennakoi kasvua myös kartongin viennille. Paperin tuotanto ja vienti sen sijaan vähenevät. Puutuotteille näkymät ovat hyvät, sillä rakentaminen vauhdittaa kysyntää niin kotimaassa kuin päävientimarkkina-alueella Euroopassa. Euroopan ulkopuolella Kiinan merkitys myös sahateollisuudelle kasvaa entisestään.

Lue seuraavaksi