Vanhanen syyttää Risikkoa sote-puheista: "Voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi"

Ben Zyskowicz: Valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa, mutta yhtiöittämisvelvollisuus on herättänyt keskustelua.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkäri.
Sote-palveluiden yhtiöittäminen saattaa olla vastatuulessa, kun perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa tällä viikolla.AOP

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen ihmettelee kokoomusministeri Paula Risikon Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun) maakuntalaista ja soten valinnanvapaudesta antamia kommentteja. Vanhanen syyttää Risikkoa perustuslakivaliokunnan painostamisesta.

Risikon mukaan maakuntalain käsittely tulisi eduskunnassa keskeyttää, mikäli perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia soten valinnanvapausmalliin.

– Tämä on käsittämätön ehdotus, koska maakuntalain kohdalla ei tiettävästi ole perustuslaillisia ongelmia, Vanhanen kommentoi.

– Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida lakiesitysten perustuslainmukaisuus. Hallituksen esityksiä tulee korjata perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla. Kyseessä on juridinen harkinta, mitä vastaan ei voi toimia poliittisilla perusteilla, sanoo Vanhanen tiedotteessa.

Hän vaatii työrauhaa perustuslakivaliokunnalle.

– Ministeri Risikon tapa ehdollistaa hallituksen tärkeimmän uudistuksen toteuttaminen, voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi, Vanhanen sanoo.

Sipilä toivoo työrauhaa valiokunnalle

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaati maanantaina iltapäivällä työrauhaa perustuslakivaliokunnalle, kertoo STT.

Sipilä ei suostu arvioimaan, miten valiokunnan mahdollisesti vaatimat muutokset voisivat vaikuttaa esimerkiksi maakuntavaaleihin.

– Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti. Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on, Sipilä sanoi STT:lle Pekingissä.

Zyskowicz: Valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa

Risikon näkemyksiä kommentoi myös Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

– Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, valinnanvapaus ei ole vaikeuksissa eduskunnassa eikä se ole törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin, Zyskowicz sanoi.

Zyskowiczin mukaan kuitenkin yksi valinnanvapauden soveltamiskomponentti, eli niin sanottu yhtiöittämisvelvollisuus, voi olla vaikeuksissa toteutua esitetyssä muodossaan.

Hän viittasi pääministeri Sipilän Ylen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa antamiin kommentteihin, joiden mukaan hallitus voi joutua muuttamaan julkisten palvelujen yhtiöittämistä. Zyskowicz mainitsi, että yhtiöittämisvelvollisuus on herättänyt paljon kritiikkiä ja keskustelua.

– Yhtiöittämisvelvollisuus on vain yksi keino toteuttaa valinnanvapautta, eikä yhtiöittämisvelvollisuus ole omalle puolueelleni kokoomukselle ongelma. Potilaalle ei näyttäydy mitenkään, onko tuotantomuoto yhtiö vai liikelaitoksen omana tuotantona tapahtuva toiminta, tämä ero on tärkeä ymmärtää, Zyskowicz sanoi Ykkösaamun keskustelussa.

Maakuntalain kohdalla ei tiettävästi ole perustuslaillisia ongelmia.

Matti Vanhanen (kesk.)

Sipilä kommentoi aiemmassa haastattelussa, että hallituspuolueilla ei ole ongelmaa löytää toista ratkaisua yhtiöittämiseen, jos perustuslakivaliokunta sitä vaatii.

Zyskowiczin mukaan yhtiöittämisvelvollisuus on poistettava valinnanvapaudesta ja sote-lainsäädännöstä, jos perustuslakivaliokunta katsoo sen olevan vastoin perustuslakia. Silloin hallitus voisi Zyskowiczin mukaan antaa eduskunnalle täydentävän esityksen, jossa muutettaisiin tarpeellisia kohtia. Tämä kuitenkin vaatisi lisää aikaa.

Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti.

Juha Sipilä, pääministeri (kesk.)

Lisäajan seurauksena maakuntavaaleja ei välttämättä ehditä järjestää tammikuussa, kuten on suunniteltu. Zyskowicz ei pitänyt suurena ongelmana sitä, jos maakuntavaaleja joudutaan siirtämään eteenpäin.

Perustuslakivaliokunta käsittelee maakuntalakia ja valinnanvapausmallia tällä viikolla perjantaina.

_Muokattu kello 14.08: Lisätty pääministeri Sipilän kommentit. _