1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasten- ja nuortenteatterit

Palkittu ja tunnustettu Miniteatteri iskee juhlanäytelmässään kiinni kiusaamiseen ja erilaisuuteen

Hämeenlinnalaisteatterissa taiteen perusopetusta saa vuosittain 160 lasta ja nuorta. 60-vuotias opetusteatteri nostaa lapset aikuisten rinnalle taiteentekijöiksi.

Pekka Töpöhäntä näytelmän laulujen sanat ja säveltapailut ovat miniteatterilaiset itsensä tekemiä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lasten ja nuorten harrastajateatteri Miniteatteri juhlii näyttävästi pyöreitä vuosikymmeniä Hämeenlinnassa.

Juhlanäytelmäksi valikoitui Gösta Knutssonin sympaattinen tarina Pekka Töpöhännästä. Se kertoo niin ystävyydestä, kiusaamisesta kuin erilaisuudestakin.

Ensi-ilta on heinäkuun 2. päivä, mutta näytelmän alkuvalmisteluja on tehty jo kuukausia. Miniteatterin uusi toiminnanjohtaja, ohjaaja Suvi Seppälä kertoo, että miniteatterilaiset aloittivat juhlanäytelmän harjoittelun jo edellisen toiminnanjohtajan Marja Myllyniemen ohjauksessa.

Vahdinvaihto tapahtui kesän kynnyksellä.

Miniteatterin tavoitteena on Seppälän mukaan ollut aina tehdä merkityksellisiä näytelmiä.

Suvi Seppälä on tyytyväinen nuoriin näyttelijöihinsä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Meille on tärkeää tehdä näytelmiä, missä on aina jonkinlainen vahva teema tai sanoma tai joku asia, mikä me halutaan nostaa yleiseen keskusteluun, Suvi Seppälä sanoo.

– Tämä ehkä myös vahvistaa meidän miniteatterilaisten ajatusta siitä, että lapsi tai nuori on samanlainen taiteentekijä kuin aikuinen.

Minarissa saa olla oma itsensä

Monenlaisia palkintoja ja kunniamainintoja vuosien varrella kerännyt lasten ja nuorten harrastajateatteri perustettiin Hämeenlinnaan jo 60 vuotta sitten.

Nyt Miniteatterissa saa taiteen perusopetusta vuosittain 160 lasta ja nuorta. Heistä juhlanäytelmässä on mukana 21.

Ennen ensi-iltaa miniteatterilaiset käsittelivät näytelmän teemoja muun muassa työpajoissa. He myös keskustelivat paljon esimerkiksi kiusaamisesta. Sisäharjoitusten jälkeen väki siirtyi ulos Aulangon Graniittilinnan pihalle tehtyihin lavasteisiin.

– Takana on kaikkiaan kuutisenkymmentä harjoitusta. Tämä on aivan mieletön porukka. Sellaista sitoutumista, iloa ja naurua ei varmaan muualta löydykään, kehuu Suvi Seppälä, joka on itsekin Hämeenlinnan Miniteatterin kasvatteja.

Siiri Saarinen (vas.) on näytelmän pahis, Monni ja Annika Pekuri (oik.) puolestaan ystäviä etsivä Pekka Töpöhäntä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Pekka Töpöhäntää näyttelevä Annika Pekuri sanoo, että Miniteatteri on tosi rento paikka, missä kaikki saavat olla oma itsensä.

– Me tehdään aina kaikkea hauskaa ja harjoituksiin on aina kiva mennä, Pekuri sanoo.

Kiitosta nuorilta näyttelijöitä saa myös kesänäytelmien esityspaikka.

– Tämä on ihan mahtava paikka, kunhan ilma on hyvä, kehuu Misse Pamppua näyttelevä Jimi Joutsi. Samaa mieltä on myös muun muassa Monnin roolissa oleva Siiri Saarinen.

Hämeenlinnan Miniteatterin Pekka Töpöhäntä -näytelmän ensi-ilta on 2. heinäkuuta 2017 kello 14.