Evira tutki Simon tuulivoimapuistosta kuolleena löydetyn merikotkan – törmäys tuulivoimalaan todennäköinen kuolinsyy

Parivuotias merikotkakoiras löydettiin toukokuussa kuolleena Simossa sijaitsevan tuulivoimalan juurelta. Linnun kuoleman on aiheuttanut voimakas isku sen selkään.

merikotka
Kuollut merikotka.
Jenni Mehtonen / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut Simon tuulivoimapuistosta kuolleena löytyneen merikotkan.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että merikotka on saanut voimakkaan iskun selkäpuolelle, minkä seurauksena linnun munuaiset ovat rikkoontuneet.

Linnun avannut Eviran erikoistutkija Marja Isomursu kertoo, että isku ja sitä seuranneet vammat ovat olleet niin vakavat, ettei lintu ole pystynyt lentämään törmäyksen jälkeen.

– Se, että lintu on kuollut tuulivoimalaan törmäyksen johdosta, on todennäköinen ja varteen otettava vaihtoehto, Isomursu sanoo.

Isomursu kertoo, että jos lintu olisi törmännyt autoon, vammat olisivat linnun rintapuolella.

Kaksivuotias merikotkakoiras löydettiin toukokuussa kuolleena Simossa sijaitsevan tuulivoimalan juurelta. Lintu oli tutkimusten mukaan kuolinhetkellään hieman nälissään, mutta muuten hyväkuntoinen.

Kyseinen lintu oli ensimmäinen Kemi–Tornio -alueella rengastettu merikotka.

Paikalliset lintuharrastajat ovat arvostelleet Simon tuulivoimapuiston sijaintia, joka on kotkille erityisen vaarallinen. Alueen tuulivoimalat suuntautuvat kaakosta luoteeseen, minkä vuoksi muuttavat linnut joutuvat ylittämään rivistön kahteen kertaan ja pesivät linnut pahimmillaan montakin kertaa päivässä.