Seinäjoen uusi maamerkki valmistuu – Lakeuden aamunkoi yhdistää keskustan ja Itikanmäen

Lakeuden aamunkoiksi nimetty näyttävä kävelysilta avataan viimein ensi viikolla. Jo valmiilta näyttävä rakennelma on vielä viimeistä silausta vailla.

sillat
Lakeuden aamunkoi -kävelysilta avataan pian kulkijoille Seinäjoella.
Jo pelkästään Lakeuden aamunkoi -sillan yläkaari painaa 46 tonnia. Silta avautuu kulkijoille ensi viikolla.Mirva Ekman / Yle

Valtatie 67:n ylle noussut, kaareksi vääntyvä kävelysilta on vihdoin valmistumassa. Silta yhdistää Seinäjoen keskustan ja Itikanmäen uuden asuntoalueen.

– Tällä hetkellä ovat viimestelytyöt menossa ja silta on valmis tällä viikolla, sanoo vt. katurakennuspäällikkö Joni Ulvila.

Kävelijöiden ja pyöräilijöiden käyttöön silta on kuitenkin tarkoitus avata vasta ensi viikolla. Kesken on vielä vihoviimeisiä viimeistelytöitä, kuten sillan paikkamaalauksia sekä nurmetuksia ja siivoustöitä.

Moni Seinäjoen ohi ajanut on varmasti seurannut rakennustöiden valmistumista kiinnostuneena.

– Kyllä tämä on aivan näyttävän näköinen luomus, myöntää myös Joni Ulvila. – Lakeuden aamunkoi aukeaa nimensä mukaisesti ikään kuin taivasta kohti.

Sillan on suunnitellut oululainen insinööritoimisto Ponvia. Idea saatiin kilpailusta, jonka voitti arkkitehtiopiskelija Risto Korpi.

Kyse on valtavasta teräsrakenteesta, jossa jo sillan yläkaari painaa noin 46 tonnia. Kokonaisuudessaan komistukselle kertyy painoa hulppeat 300 tonnia ja hintaakin 1,5 miljoonaa euroa.

Valot näkyvät kauas

Lakeuden aamunkoita ei voi olla huomaamatta, saapui sitten Lapuan tai Ilmajoen suunnasta. Katurakennuspäällikkö Ulvila uskookin, että rakennelmasta tulee eräänlainen Seinäjoen uusi maamerkki.

– Varmasti ainakin syksyllä, kun illat rupeavat pimenemään ja koko valaistus saadaan näkymään niin kuin se on tähän asennettu, kaikki tulevat sen näkemään.

Pelkästään "komeuren tähren" siltaa ei ole rakennettu. Tarkoitus on helpottaa yhä laajenevan Itikanmäen asuntoalueen yhteyksiä Seinäjoen keskustaan.

Suojatiellä täydelliseksi

Noin puolelletoista tuhannelle alueen asukkaalle silta tarjoaa näppärän kulkuväylän kaupunkiin. Hyvä kulkuyhteys toi jo alun perinkin seinäjokelaisen Esko Rauhalan Joupista Itikanmäelle.

– Kun on kova kävelemään, tästä on lyhyt kävelymatka joka paikaan, hän sanoo.

Aivan täydellinen ei yhteys sillankaan valmistumisen jälkeen vielä ole. Tätä mieltä on toinen alueen asukas.

– Onhan se hyvä maamerkki ja oikotie asemalle. Mutta keskustaan kulkemista ajatellen suojatie puuttuu sillan päästä. Toivotavaa olisi, että Seinäjoen kaupunki sen pikapuoliiin rakentaisi, vinkkaa asunto-osakeyhtiö Itikanmäen Muurikin hallituksen puheenjohtaja Teuvo Kempas.

Itikanmäen alue jatkaa vielä rakentumista uusilla kerrostaloilla. Toistaiseksi valmiita asuntoja on yli 130 asuntoa neljässä eri talossa. Rakenteilla on edelleen sata huoneistoa, ja koko alue on valmis vuonna 2019 tai 2020.