1. yle.fi
  2. Uutiset

Päre voi päätyä vaikka kylpyhuoneen seinään – tuotekehittely vasta alussaan

Pärekattoja tehdään nykyisin enimmäkseen perinnerakennuksiin. Päreestä ja sen modernista seuraajasta on kuitenkin moneen muuhunkin. Uudet ideat muhivatkin jo.

tuotekehitys
Jaakko Purtanen esittelee modernia pärettä, leikattua paksua puuviilua.
Jaakko Purtanen esittelee modernia pärettä, leikattua koivuviilua.Päivi Rautanen / Yle

Soinilainen Reijo Kivijärvi taitaa päreiden teon ja kysyntää perinteisille päreille riittää. Museovirastollekin paljon päreitä tehnyt Kivijärvi on pannut merkille, että kiinnostus kattopäreitä kohtaan on jopa kasvamaan päin.

– Pärekatot ovat tulleet uudestaan vähän muotiinkin. Niitä laitetaan esimerkiksi savusaunoihin, niittylatoihin ja vanhoihin aittoihin.

Pärekone
Reijo Kivijärvi on tehnyt paljon päreitä mm. Museovirastolle.Antti Kettumäki / Yle

Kivijärvi tekee päreitä niin kuin niitä on aina tehty. Talvella kaadetaan havupuut, kun mänty ja kuusi eivät ole kasvutilassa. Myös haapa sopii materiaaliksi, mutta se kaadetaan, kun lehti alkaa kasvaa, koska lehdet haihduttavat veden nopeasti pois. Kun puu on sopivan kuivaa, pölkyistä höylätään päreitä.

Ilmaston lämpeneminen on lyhetänyt päreiden kayttöikää. Ennen sanottiin, että pärekaton ikä on 30 vuotta, Kivijärven mukaan nykyisin ikä on 15-20 vuotta.

– Syksyllä talven tulo soutaa ja huopaa edestakaisin, ja koko syksyn ajan on lahottajasientä ilmassa. Ennenhän tuli pakkasetkin jo syyskuussa ja samantien melkein tuli lumi maahan. Silloin pärekatto säilyi pidempään, tietää Kivijärvi.

Reijo Kivijärvi kädessään päreitä
Reijo Kivijärvi tekee leveämpiä päreitä tarjoilualustoiksi.Antti Kettumäki / Yle

Tarjoilupäreitä

Vaikka päre elää jonkinlaista nousukautta, ei Kivijärvi usko, että se asuinrakennusten kattomateriaalina syrjäyttäisi teollisia materiaaleja. Sen sijaan Kivijärvi ennustaa, että päreelle kehitetään uusia käyttötarkoituksia. Se on jo näkyvissä.

– Niitä käytetään entistä enemmän erilaisiin tarkoituksiin kuten esimerkiksi sisustamiseen ja tarjoilualustoiksi. Tarjoilupäreitä teen aika paljon, ne ovat vähän leveämpiä päreitä.

Tarjoilupäreitä Kivijärveltä tilataan jatkuvasti erilaisiin kesätapahtumiin. Kivijärvi vakuuttaa, että päre takaa mukavan tunnelman ruokailuhetkeen.

– Päre sopii hyvin tarjoilualustaksi, kun syödään luonnon helmassa. Päre on ekologinen ja näyttävä vaihtoehto kertakäyttölautaselle.

Vuosisatojen saatossa päreitä on käytetty moneen tarkoitukseen. Palava päre on tuonut valoa pimeisiin pirtteihin, kattoja on katettu ja seiniä vuorattu päreillä, päreistä on tehty koreja ja leluja lapsille, saunanlauteilla on käytetty "pyllypäreitä" laudeliinojen tapaan. Päreiden varsinainen tuotekehittely on kuitenkin vasta alkamassa.

Kotkaniemen uutta pärekattoa lähikuvassa
Mikko Savolainen/Yle

Alvar Aallon päreet

Young Skills Osuuskunta (YOSK) vaalii Kurikan Jurvassa puuosaamisen perinteitä. Puualan tuotekehitys on yksi osuuskunnan tehtävistä.

– Tässä on moderni päre, sanoo osuuskunnan vetäjä Jaakko Purtanen ja esittelee leikattua paksua puuviilua. Viilu on periaatteessa tehty aivan samalla tavalla kuin päre ennen.

Alvar Aalto oivalsi aikanaan modernilla tavalla päreen merkityksen.

– Alvar Aalto käytti tätä materiaalia (leikattua viilua) taivutetuissa huonekaluissaan, materiaali on siitä lähtien ollut puusepille tuttu ja sitä on hyödynnetty lähinnä muotopuristeissa, selvittää Purtanen.

Jurvasta löytyy intoa lähteä kehittämään uusiakin tuotteita modernista päreestä. Leikatun viilun ominaisuuksia olisi tarvetta hyödyntää nykyistä monipuolisemmin. Purtasen päässä muhii idea paksusta viilusta kehitetystä materiaalista, joka kestäisi kosteissa tiloissa.

Puusta kaakeleita?

– Perinteiset kaakelit voitaisiin korvata puukaakeleilla ja hyödyntää niissä puun ominaisuuksia. Puutahan saa myös värjättynä viiluna eli kyllä siinä kehittämismahdollisuuksia on kaikenlaisia.

Jotta leikattua viilua päästäisiin hyödyntämään laajemmin, pitäisi huonekaluteollisuuden ja rakennusteollisuuden lyödä tässä kohtaa hynttyyt yhteet ja lähteä välimaastossa kehittämään uusia sisustustuotteita, huomauttaa Purtanen.

Täytyy vain kehittää pinnoitteet viilulle, niin että puu ei homehdu ja siihen insinöörit varmasti pystyvät.

Jaakko Purtanen

Ohuen puumateriaalin leikkaamisessa voitaisiin käyttää huonekaluteollisuuden laitteita ja teknologiaa.

Pärekaakelitkaan eivät Purtasen mukaan ole ollenkaan utopiaa. Hän luottaa insinööritaitoon.

– Täytyy vain kehittää pinnoitteet viilulle, niin että puu ei homehdu ja siihen insinöörit varmasti pystyvät, jos vain päästään projektissa alkuun. Tärkeintä on, että tuotteessa säilyy puun henki, ettei sitä kyllästetä muovilla liikaa.

Lue seuraavaksi