1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Diego Maradona

Senna, Amy ja nyt Diego – Oscar-palkittu Asif Kapadia tekee elokuvaa Maradonasta

Dokumentteja erottaa se, että tällä kertaa kohde on yhä elossa.

Diego Maradonan elämän synkkä puoli herätti dokumenttiohjaaja Asif Kapadian kiinnostuksen. Kuva: AOP

Kaikkien aikojen jalkapalloilijasta Diego Armando Maradonasta on tekeillä dokumentti, josta on lupa odottaa paljon.

Elokuvan ohjaa brittiläinen Asif Kapadia, joka on tunnettu kahdesta poikkeuksellisesta dokumentistaan. Ensimmäinen käsitteli formulakuski Ayrton Sennaa ja jälkimmäinen laulaja Amy Winehousea, josta Kapadia palkittiin Oscarilla.

Molempiin dokumentteihin Kapadia oli saanut käyttöönsä ainutlaatuista videomateriaalia, joiden avulla tekijä pääsi erittäin lähelle kohteitaan. Myös Diego-nimiseksi kaavailtuun dokumenttiin Kapadia on saanut aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Senna, Amy ja Diego muodostavat Kapadian mukaan trilogian.

– Kyseessä on kolmas osa dokumenttien sarjassa, joka käsittelee nuoria neroja ja julkisuutta, ohjaaja kertoi Guardian (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Tekeillä oleva elokuva eroaa aiemmista siinä, että sen kohde on yhä elossa.

– Se oli tietoinen valinta. Halusin testata itseäni tekemällä elokuvan ihmisestä, joka elää pidemmän elämän kuin traagisesti menehtyneet Winehouse ja Senna, Kapadia selittää.

Dokumentilla Maradonan hyväksyntä

Dokumentti Maradonasta on muhinut Kapadian mielessä jo pitkään. Hän on kertonut innostuneensa aiheesta jo ennen vuonna 2010 ensi-iltansa saanutta Senna-dokumenttia luettuaan Maradonaa käsittelevän kirjan.

– Hänessä on jotain aivan erityistä. Maradona on menestynyt urheilija, jonka elämässä on aina ollut synkkä puoli.

– Maradona on kapinallinen, pieni kaveri, joka on aina ollut nyrkit pystyssä systeemiä vastaan, Kapadia on kuvaillut.

Maradona on hyväksynyt dokumentin teon. Kapadia on muun muassa haastatellut häntä Dubaissa, jossa Maradona nykyään asuu.

Ohjaaja Asif Kapadia on kuitenkin korostanut, ettei Maradona voi vaikuttaa elokuvan sisältöön, vaan tekijöillä on täysi taiteellinen vapaus.

Castron kaveri

Diego Maradona jalkapallouran huippuhetki ajoittui kesään 1986, jolloin hän johdatti Argentiinan maailmanmestaruuteen. Maradona on yhä palvottu sankari myös Italian Napolissa, jonka joukkueen hän nosti alhosta maan mestariksi.

Myöhemmin Maradona jäi kiinni doping-testeissä ja on uransa jälkeen kärsinyt kokaiiniriippuvuudesta. 

Maradona on myös tunnettu vasemmistolaisista aatteistaan: hän muun muassa kuului Fidel Castron ja Venezuelan Hugo Chavezin ystäväpiiriin.

Tekeillä oleva dokumentti ei ole ensimmäinen laatuaan. Serbialainen Emir Kusturica ohjasi_ Maradona_-nimisen dokumentin vuonna 2008.