Tenon sivujokien vapakalastusluvat menivät kaupaksi vauhdilla

Ensimmäistä kertaa Utsjoen, Vetsijoen ja Kuoppilasjoen luvat ovat kaikkien ostettavissa.

kalastus
Petokala
Tenon sivujoet ovat taimenen (kuvassa) ja lohen nousualueita.Visa Valle

Utsjoen valtion vesialueiden vapakalastuslupien myynti alkoi maanantaina. Ei-paikkakuntalaiset saavat täysin uutena ostaa lupia Tenon sivujokiin: Utsjoelle, Vetsijoelle ja Kuoppilasjoelle.

Paikalliset ja muualta tulevat kilpailevat samoista luvista nettikaupassa ja puhelinmyynnissä. Ainoastaan Kevojoelle saavat lupia ostaa vain paikalliset.

Lupamäärät ovat puolittuneet viime vuodesta ja pyydettävien lohien määrä on rajoitettu yhteen per lupa. Vähiten lupia on tarjolla Kuoppilasjoelle, vain 25 vuorokausilupaa tälle kesälle. Vetsijoelle myydään 150 vuorokausilupaa ja Utsjoelle 225 vuorokausilupaa. Lisäksi 700 lupaa myydään Utsjoen erämaa-alueen tunturipuroille ja -järville.

Suuri muutos

Utsjoen vapakalastusluvat menivät kuin kuumille kiville heti lupakaupan auettua. Metsähallitus avasi kaupan maanantaina kello yhdeksältä ja noin tunnissa suuri osa luvista oli jo myyty.

– Vetsijoki on suurin piirtein myyty loppuun, Kuoppilasjoki on myyty loppuun, mutta Utsjokeen on vapaata vielä, erikoissuunnittelija Markku Seppänen kertoi 10 jälkeen maanantaiaamuna.

Paikalliset ovat arvostelleet voimakkaasti uuden kalastuslain aiheuttamia muutoksia Utsjoella. Valtion vesialueiden lisäksi paikalliset voivat kalastaa kalastuskuntien alueilla sekä Tenojoella paikallisen luvilla. Kiinteistöjen erityisperusteista kalastusoikeutta voi käyttää myös valtion vesialueilla. Kalastusoikeus osoitetaan kiinteistörekisteriotteella.