Paroni saa patsaan kotikaupunkiinsa Turkuun – patsaan lahjoittivat italialaiset Jarno Saarisen fanit

Jarno "Paroni" Saarinen kuoli kesken kilpailun Italian Monzassa vuonna 1973. Edellisenä vuonna hänestä oli tullut maailmanmestari.

moottoriurheilu
Jarno Saarinen
Jarno Saarinen voitti ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden 250-kuutioisten luokassa vuonna 1972.Pressfoto

Turkulainen moottoriipyöräilylegenda Jarno Saarinen saa näköispatsaan kotikaupunkiinsa Turkuun, Aurajoen rannalle. Paronin patsas paljastetaan sunnuntaina 2. heinäkuuta Barkerinpuistossa.

Patsaan lahjoittaa Saarisen muistoa vaaliva Motoclub Jarno Saarinen (siirryt toiseen palveluun). Kerho on perustettu vuonna 1977 Italian Petrignano di Assisissa, jonne on myös pystytty vuonna 2014 Jarno Saarisen näköispatsas. Sen kopio lahjoitetaan nyt Turkuun. Patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Elia Alunni Tullini.

Patsaan paljastustilaisuuteen Turkuun odotetaan jopa paria tuhatta motoristia Suomesta ja Italiasta. Samana viikonloppuna järjestetään myös suomalaisten ja italialaisten motoristien kokoontumisajo Paraisten leirintäalueella.

Turun pääkirjastossa näyttely Saarisesta

Turun pääkirjasto kunnioittaa Jarno Saarisen muistoa heinäkuun loppuun asti avoinna olevalla näyttelyllä. Näyttelyyn on koottu kansainvälisiä moottoripyörälehtiä.

Lehtien kautta avautuu Paronin menestyksekäs ura maailmalla. Saarinen on edelleen Suomen ainoa ratamoottoripyöräilyn MotoGP:n maailmanmestaruuden voittanut kuljettaja. Saarinen voitti 250-kuutioisten luokan vuonna 1972.

Vuonna 2009 Jarno Saarinen valittiin Moto GP-ajajien Hall of Fameen.

Omintakeinen ajotyyli erotti muista

Jarno Saarinsen arvostus lajin parissa on suuri. Hänen ajotyylinsä oli aikoinaan erikoinen, sillä hänen polvensa roikkui mutkissa lähes asfaltin pinnassa. Nykyään tuo tyyli on jokaisen kuljettajan käyttämä.

Paroni hallitsi killpailuja sekä vuonna 1972 että 1973. Hänen kohtalokseen tuli kauden neljäs osakilpailu Monzassa, jossa Saarinen ja italialainen Renzo Pasolini kuolivat. Onnettomuuden aiheutti radalla ollut öljy. Samaan öljyläikkään kaatui myös 12 muuta kilpailijaa, mutta he olivat onnekkaampia.