Syvänniemeläiset pelkäävät kylän sydämen myymistä, kaupunki rauhoittelee: Hermannitalo myydään ensijaisesti kyläläisille itselleen

Hermannitalo on elintärkeä useille karttulalaisille toimijoille. 16 yhdistystä lähetti Kuopion kaupungille vetoomuksen, että taloa ei myytäisi yksityiselle taholle.

Syvänniemi, Kuopio
Hermannitalo Kuopion Syvänniemellä.
Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunki toivoo, että Karttulan Syvänniemellä sijaitseva Hermannitalo siirtyisi paikallisten kyläaktiivien omistukseen.

Talon tulevaisuudesta heräsi huoli syvänniemeläisten keskuudessa touko-kesäkuun vaihteessa. Silloin kävi ilmi, että yksityinen taho olisi valmis ostamaan Hermannitalon Kuopion kaupungilta. 16 karttulalaista yhdistystä lähetti kaupungille vetoomuksen, jossa vastustettiin talon myymistä.

Kuopion kaupunginhallituksen tilatyöryhmän väistyvä puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) rauhoittelee kyläläisten huolta. Tilatyöryhmä keskusteli kyläaktiivien vetoomuksesta kesäkuun puolivälissä.

Kaupungin ensisijainen toive on, että Hermannitaloa käyttävät tahot ostaisivat rakennuksen itselleen nimelliseen hintaan.

– Puhuttaisiin ihan "ykköstonneista", Kantanen sanoo.

Ylläpitokulut kymmenkertaiset tuloihin verrattuna

Kaupunki haluaa päästä kylätaloista eroon, koska ne tuottavat kaupungin Tilakeskukselle tappiota. Tilakeskus omistaa Hermannitalon ja maksaa käyttökustannuksia suuruusluokaltaan noin 30 000 euroa vuodessa, mutta saa tiloista käyttökorvauksia samassa ajassa vain noin 3 000 euroa.

Vuokratuloja kaupunki saa esimerkiksi talolla järjestetyistä häistä ja muista juhlista.

– Tilakeskuksen tehtävä ei ole kustantaa kuntalaisten harrastustiloja. Hermannitalo on syvänniemeläisten sydän ja sielu, ja he ovat myös sen tilan parhaita asiantuntijoita. Nyt toivomme, että he ryhtyisivät hallinnoimaan omaa mökkiään, Pekka Kantanen visioi.

Kantanen sanoo, että kylätoimijat voivat hakea kaupungilta talkoorahaa kiinteistön kunnossapitoon. Myös Kuopion kaupungin Tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Petri Koponen toppuuttelee kyläläisten huolta.

– Jos yksityinen taho on osoittanut kiinnostusta taloon, se ei tarkoita, että se johtaa kauppaan. Kyllä ensijaisesti tullaan neuvottelemaan vetoomuksen tehneiden kylätoimijoiden kanssa, Koponen vakuuttaa.

Ostamisen jälkeiset kustannukset arveluttavat kylätoimijoita

Hermannitalolla järjestetään monenlaista toimintaa ympäri vuoden. Se on muun muassa Teatteri Hermannin esitysten harjoitus- ja pitopaikka. Siellä kokoontuvat myös erilaiset harrasteryhmät ja talossa järjestetään myös säännöllisesti kokouksia ja yksityisiä juhlia.

Teatteri Hermannia pyörittävän Syvänniemen Hermanni ry:n puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoo, että kyläaktiivit ovat varmasti valmiita keskustelemaan talon ostamisesta, mutta kustannukset arveluttavat. Talon ylläpitokustannukset ovat kaupungille siis noin 30 000 euroa vuodessa.

– Varmaan alle 20 000 euron emme pääsisi, vaikka kuinka talkoilla tehtäisiin. Täytyy vain löytää riittävä rahallinen tuki, että se olisi käytännössä mahdollista. Tärkeintä kuitenkin on, että tämä talo säilyy nykyisessä käytössään. Muuten se tarkoittaa kaiken kylätoiminnan loppumista, Kääriäinen sanoo.

Myös maakunnan kylien edunvalvoja, Pohjois-Savon Kylät ry on luvannut olla mukana tukemassa karttulalaisia, jos kaupunkia pitää vielä vakuutella kylätalon merkityksestä.