Lontoon tornitalopalon vauhdittajaksi epäiltyä seinälevyä myydään myös Suomessa – käytössä vain yhdessä rakennuksessa, ei asunnoissa

Saman valmistajan palosuojattua julkisivulevyä on myyty kymmeniin kerrostaloihin Suomessa.

paloturvallisuus
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Grenfell Towerin tornitalopalossa menehtyi ainakin 79 ihmistä pari viikkoa sitten. Lontoon poliisin mukaan palo sai alkunsa jääkaappipakastimesta. Palotutkimusten mukaan 24-kerroksista taloa ei sytytetty tahallisesti. Daniel Leal-Olivas / AFP

Lontoon Grenfell Towerin tornitalopalon seinäpinnoissa käytettyä julkisivulevyä myydään myös Suomessa – mutta ei asuntokäyttöön. Brittimediassa esiintyneiden tietojen mukaan kyseessä olisi Reynobond PE -julkisivumateriaali. Asiasta kirjoittaa muun muassa Guardian (siirryt toiseen palveluun) sekä Independent (siirryt toiseen palveluun).

– Reynobond PE -julkisivumateriaalia ei ole meiltä mennyt yhteenkään asuntokohteeseen, se ei ole meillä edes asuinkohdetuotteena. Tähän mennessä ainut kohde on ollut tehdasrakennuksen betonipintainen julkisivu, joka suojattiin osin tällä PE-pintaisella levyllä pari vuotta sitten, kertoo Reynobondin maahantuojan, vaasalaisen Hartman Raudan myyntipäällikkö Seppo Lokka.

– Tehdasrakennuksen betoninen julkisivu oli aika hurjannäköinen, ja se haluttiin laittaa paremmannäköiseksi.

Lokan mukaan Reynobond-levyä myydään heiltä myös asuntokäyttöön, mutta se on palosuojattua Reynobond FR-levyä (fire resistant).

– FR-levyä on myyty muutama vuosi. Se on meillä uusi ja toivon mukaan kasvava tuote, Lokka sanoo.

– FR on isojen kohteiden julkisivumateriaali kerros- ja toimistotaloihin. Sitä on mennyt kauttamme kymmeniin kerrostaloihin. Yhtään omakotitaloa ei ole FR:llä vielä pinnoitettu.

Lokka huomauttaa, että kaikki heidän välittämänsä Reynobond-levyt ovat Suomessa läpäisseet vaadittavat testit, ja tarvittaessa ne voidaan toimittaa kysyjälle.

Suomen viranomaiset perehtyvät parhaillaan Lontoon palon taustatekijöihin, mutta mitään selvityksiä tai kiristyksiä määräyksiin ei ole Lontoon takia tarvetta tehdä.