Viheliäinen virus ei katso paikkaa – varomattomuus auringossa voi aktivoida herpeksen

Paloitko auringossa? Kasvoillesi saattaa ilmestyä rakkuloita, jotka ovat jotain mitä et ehkä kuvittelut. Älä säikähdä, mutta sinulla saattaa olla herpes.

taudit
Huuliherpes.
Herpes voi esiintyä missä tahansa iholla tai limakalvoilla. Kuvassa huuliherpes.Wikimedia Commons

Herpes simplex eli yskänrokko voi yllättää kesällä. Allergia -ja astmaliiton asiantuntijan Kaisa Toikon mukaan auringonpaisteesta aktivoituva herpes ei ole mitenkään poikkeuksellista.

– Se on ihan tavallista, että auringonsäteily tekee sen. Ihon immuunipuolustus vähän heikkenee ja sitten se olemassa ollut herpes saattaa aktivoitua, Toikko kertoo.

Toikko kertoo, että erityisesti huuliherpeksen aktivoituminen kuumana pilvettömänä rantapäivänä on yleistä.

– Koska huulien iho erittäin ohut, auringonvalo saattaa aktivoida herpeksen herkemmin.

Itse virusta vastaan puolustautuminen on miltei mahdotonta, mutta auringon laukaisevan ominaisuuden estämisen keinot ovat hyvin tuttuja auringonottajien arjesta.

– Auringolta kannattaa suojautua, eli ei saa ainakaan päästää ihoa palamaan. Suojaa ihon aurinkovoiteella ja pysyttelee varjossa. Suojautuu vaatteilla siinä määrin kuin se onnistuu, Toikko toteaa.

Herpes voi olla missä vain

Herpes on viheliäinen virus. Se siirtyy lähikosketuksessa ja saattaa piileskellä oireettomana pitkiäkin aikoja pitämättä itsestään sen suurempaa ääntä.

Herpes simplex -virusta löytyy kahta eri tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2 eroavat lähinnä vain esiintymispaikkojensa puolesta. Yleisesti puhutaan huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä, mutta viruksen esiintymispaikkoja löytyy muitakin.

– Herpes voi olla ihan missä vaan, vaikka yleensä puhutaankin siitä genitaaliherpeksestä (HSV-2) tai huuliherpeksestä (HSV-1), jotka on kahden eri viruksen aiheuttamia. Se voi tosiaan esiintyä missä tahansa iholla tai limakalvoilla. Mutta huulet ovat yksi sellainen alue, missä se yleensä on, Toikko toteaa.

Terveysjärjestö WHO tiedotti (siirryt toiseen palveluun)(MTV.fi) kaksi vuotta sitten, että yli 3,7 miljardia ihmistä kantaa ykköstyypin herpestä. Kakkostyypin kantajia WHO:n mukaan oli noin 417 miljoonaa. Suurin osa kantaa virusta tietämättään.

Se voi tosiaan esiintyä missä tahansa iholla tai limakalvoilla.

Kaisa Toikko

Kovimmillaan herpes saattaa iskeä silmään, mikä on niin kivulias, ettei lääkärissä vierailulta voi välttyä. Muuten herpeksen auringosta aktivoituneen herpeksen hoitaminen menee huuliherpeksen hoitamisen menetelmillä.

– Siihen on olemassa viruslääke paikallishoitona, millä voidaan hoitaa. Jos se on tosi ärhäkkä ja niitä oireilujaksoja tulee usein, niin sitten voidaan käyttää myös estolääkettä eli systeemistä viruslääkettä suun kautta, Toikko kertoo.

Kajaanilaisten apteekkien mukaan herpeslääkityksen ostamisessa ei kesäisin näy suurta piikkiä. Kajaanin 1. apteekin proviisori Maarit Turrekin mukaan kevät on vuodenajoista otollisin herpeksen aktivoitumiselle.

– Flunssakaudet ja keväisin lumesta peilautuva auringonsäteily on suurempi ongelma, Turrek kertoo.

_Korjaus 29.6.2017 klo 13:22: Otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että auringonottaja voi saada herpeksen. Otsikkoa korjattu, että varomattomuus auringossa voi aktivoida herpeksen. _

Lue lisää:

Huuliherpes kestää varmemmin kuin rakkaus – Näin yleisimmät taudit tarttuvat

Akuutti: Mikä avuksi, kun huuliherpes iskee?

Terveyskirjasto: Huuliherpes eli yskänrokko (siirryt toiseen palveluun)