Miehiä steriloidaan jo enemmän kuin naisia

Ensimmäistä kertaa Suomessa miehille tehdään enemmän sterilointeja kuin naisille.

Kotimaa
Nukkepariskunta puiston penkillä.
Henrietta Hassinen / Yle

Viime vuonna jo yli puolet steriloinneista tehtiin miehille, selviää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun)tiistaina julkaisemasta tilastosta. Miehille toimenpiteitä tehtiin runsas 2700 ja naisille noin 600 vähemmän.

– Trendi on ollut sellainen, että naisten steriloinnit vähenevät ja miesten pysyvät samana tai vähän lisääntyvät, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler.

Kysymys on yleiseurooppalaisesta ilmiöstä. Muualla suuntaus on näkynyt pitempään kuin Suomessa.

– Esimerkiksi Tanskassa tilanne on ollut puolet ja puolet. Alankomaissa enemmistö steriloinneista tehdään miehille. Suomi on tässä asiassa tullut pikkuisen jälkijättöisesti.

Mika Gisslerin mukaan Suomessa on ajateltu tiukemmin, että nainen hoitaa raskauden ehkäisyn.

Nyt on päästy tasa-arvossa muutama askel eteenpäin.

Mika Gissler

– Suomessa on ollut vanha ajattelutapa, että ehkäisystä huolehtiminen kuuluu naisille. Erilaisia ehkäisymenetelmiä tarjotaan juuri heille. Nyt on päästy tasa-arvossa muutama askel eteenpäin. Kun lapset on hankittu, ajatellaan, että on miehen vuoro vastata ehkäisystä ja steriloida itsensä.

Miesten sterilointeja tehtiin vuonna 2016 eniten Pohjois-Pohjanmaan ja vähiten Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Naisille eniten Kainuun ja Länsi-Pohjan ja vähiten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) alueilla.

Tilasto naisten ja miesten steriloinneista vuosittain Suomessa.
Yle Uutisgrafiikka

Sterilointeja 5000 vuodessa

Sterilointien kokonaismäärä on laskenut tuhansilla 1990-luvun huippuvuosista. Viime vuonna niitä tehtiin yhteensä noin 5000.

– Sterilointeja tehdään nykyisin huomattavasti vähemmän kuin vielä 20 vuotta sitten. Syy on se, että lapsia hankitaan myöhemmin ja steriloinnin tarvetta ei ole. Lisäksi erilaiset naisille tarkoitetut hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat kehittyneet, Mika Gissler sanoo.

Sterilointi on kirurginen toimenpide, (siirryt toiseen palveluun) jonka ensisijainen tarkoitus on aiheuttaa pysyvä hedelmättömyys. Toimenpiteessä munasolun kulkeutuminen munasarjasta munanjohtimen kautta kohtuun tai siittiöiden kulkeutuminen siemenjohtimien kautta siemennesteeseen on estetty.

Sterilisaatio ei vaikuta munasarjan tai kiveksen hormonituotantoon.

Toimenpiteen ikäraja on Suomessa 30 vuotta. Yleisimmin se tehdään 35-40-vuotiaille.

– Koska lasten hankintaa lykätään ja lapsiluvutkin näyttävät olevan kovasti vähenemään päin, en usko, että kokonaismäärä paljon muuttuu. Näyttää kuitenkin siltä, että jatkossakin miesten steriloinnit ovat yleisempiä kuin naisten, tutkimusprofessori Mika Gissler toteaa.