Valkoposkihanhi hivuttaa vähitellen reviiriään pohjoisemmaksi – lintuasiantuntijan mielestä lajin levittäytyminen tapahtuu yllättävän hitaasti

Tänä kesänä valkoposkihanhi on pesinyt Keski-Suomessa Luhangassa. Valkoposkihanhi runsastuu koko ajan.

luonto
Valkoposkihanhi.
Derrick Frilund / Yle

Tänä kesänä valkoposkihanhen on todettu pesineen Luhangassa, mutta vielä ei ole varmuutta, tuleeko lajista vakituinen asukas.

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle ei pidä havaintoa ihan ennenkuulumattomana.

– Kyllä se varmastikin on tullut jäädäkseen, mutta vielä ei ole näkynyt yleisempää runsastumista, hitaasti on tapahtunut Keski-Suomen valloitus.

Vielä ei mihinkään Keski-Suomessa ole muodostunut pysyvää asumista.

Puheenjohtaja Heikke Helle

Valkoposkihanhi runsastuu koko ajan ja työntyy yhä pidemmälle sisämaahan. Keski-Suomessa on kymmenen viime vuoden aikana yksittäisiä pesintöjä muun muassa Kuhmoisissa ja Pihtiputaalla, mutta suurin osa Päijänteen rantamilla.

– Vielä ei mihinkään Keski-Suomessa ole muodostunut pysyvää asumista, eikä semmoista, että niitä olisi useampia pareja yhdessä paikassa.

Helteen mukaan tiheä valkoposkihanhikanta on "tulossa Lahden kohdalla".

Ei se oikein ole varteenotettava uhka millekään muulle linnulle.

Puheenjohtaja Heikki Helle

– Eteläisellä Päijänteellä määrät ovat kasvussa, että varmasti se levittäytyy. Kymmenen vuotta sitten tosin uskoin, että tämä kehitys tapahtuu tätä nopeammin. Yllättävän hidasta se on ollut.

Helle ei ole huolissaan Keski-Suomen vesistöjen muiden lajien puolesta.

– Ei se oikein ole varteenotettava uhka millekään muulle linnulle, kun kesäaikana se on laji, joka lähinnä laiduntaa vihreillä nurmikentillä, niin ei se oikein kilpaile minkään muun kanssa.

Helle pitää tervetulleena, että valkoposkihanhi levittäytyy luonnonvaraisesti, ilman ihmisen puuttumista, yhä laajemmalle alueelle.

– Monella linnulla menee niin huonosti, että on mukava nähdä, että jollakin menee paremmin.