EU-raportti viivästyttää Kaidin Kemin hanketta – biodieseltehtaan uskotaan kuitenkin toteutuvan

Kemin kaupunginjohtaja korostaa, että edunvalvonnan Euroopan Unionin suuntaan on nyt oltava hereillä.

biodiesel
Kaidin Kemin tontin ilmakuva.
Kaidi on ostanut Kemiltä 32 hehtaaria maata reilulla kahdella ja puolella miljoonalla eurolla.Kaidi Finland

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Kaidi lykkää maansiirtotöiden aloittamista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan käsittelyssä olevan raportin vuoksi. Raportissa ehdotetaan muun muassa, että biodieseliä ei saisi tehdä harvennuspuusta eikä purusta.

– Työt aloitetaan, kun saadaan riittävä varmuus biopolttoaineiden kohtelusta EU:ssa, Kaidin toimitusjohtaja Carl Haglund sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen tulkitsee, että yhtiö on raportista huolissaan mutta haluaa myös lähettää päättäjille vahvan viestin.

– Varmasti he ovat huolissaan, mutta toisaalta haluavat lähettää viestin riittävän tanakasti, jotta nyt ei pääsisi laajemminkin käymään metsien käytölle todella vahingollista asiaa. Kyse ei ole pelkästään Kaidista. Voi sanoa, että tämä on hyvin pohjoiseurooppalainen kysymys, Nissinen sanoo.

Toivottavasti nyt kaikki koneistot ovat hereillä, ettei käy kuten rikkidirektiivin kanssa.

Tero Nissinen

Raportin esityksiin tulee muutoksia

Lain valmistelun pohjana toimiva komission viime syksynä tekemä esitys on kuitenkin esimerkiksi Kaidin kannalta erittäin myönteinen, eikä nyt julkisuudessa olleen raportin uskota menevän sellaisenaan läpi.

– Tässä huonossa ehdotuksessa on se hyvä puoli, että se on sen verran mahdoton. Yleensä tällaiset mahdottomuudet harvemmin toteutuvat. Siinä on paljon kritisoitavaa muillakin kuin Suomella. Olemme odottavalla kannalla, että tähän ehdotukseen tulee aikanaan järkeä, Nissinen sanoo.

Europarlamentaarikko ja ympäristövaliokunnan jäsen keskustan Anneli Jäätteenmäki on vakuuttunut siitä, että raportin ehdotuksiin tulee muutoksia.

– Tämä raportti on yhden hollantilaisen vihreän mepin esitys. En usko, että se tulee menemään sellaisenaan läpi. Sitä ei ole vielä käsitelty valiokunnassa ja siihen tehdään varmasti muutoksia, Jäätteenmäki sanoo.

Tero Nissinen.
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.Minna Aula / Yle

Edunvalvonnan oltava hereillä

Joka tapauksessa maansiirtotöiden lykkääminen viivästyttää hanketta puolesta vuodesta vuoteen. Biodieseltehtaan toteutumisen kannalta tärkeintä on huolehtia edunvalvonnasta.

– Toivottavasti nyt kaikki koneistot ovat hereillä, ettei käy kuten rikkidirektiivin kanssa. Nyt voidaan parantaa otteita ainakin siinä mielessä, Nissinen sanoo.

Kemissä uskotaan edelleen Kaidin biodieseltehtaan toteutumiseen.

– Kyllä me edelleen uskomme lujasti, että se toteutuu. Mutta on syytä eri tasoilla tehdä paljon töitä sen eteen edelleen. Ympäristölupaprosessi etenee ihan normaalisti ja tulee valmiiksi toivottavasti syyskuussa. Lisäksi jatkomaakauppakeskustelut ovat aluillaan, Nissinen sanoo.