Legionella voi leijailla kilometrinkin matkan – THL: Porissa syytä tarkkavaisuuteen

Porissa Aurubiksen valimosta Kupariteollisuuspuistossa löydetty legionellabakteeri saattaa suotuisissa olosuhteissa levitä jopa kilometrin etäisyydelle tehdasalueesta.

legionelloosi
Elektronimikroskooppilla otettu 8000-kertainen suurennus Legionella Pneumophila -bakteerista.
Elektronimikroskooppilla otettu 8000-kertainen suurennus Legionella Pneumophila -bakteerista.Public Health Image Library / Centers for Disease Control and Prevention

Porin kupariteollisuuspuistosta ennen juhannusta löydetty legionellabakteeri voi levitä suotuisissa oloissa pitkänkin matkan. Legionella kulkeutuu ilmassa aerosolina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan legionellan tiedetään sairastuttaneen ihmisiä satojen metrien etäisyydellä.

Erikoistutkija Jaana Kusnetsovin mielestä lähialueen asukkaiden tulisi mainita asuinpaikastaan ja mahdollisesta legionella-altistuksesta lääkärille, jos he sairastuvat infektioon.

– Jos tulee sitkeitä flunssia tai keukokuume, siitä kannattaa mainita lääkäreille. Se saattaa auttaa diagnoosin löytämisessä, Kusnetsov kehottaa.

Legionellan aiheuttama infektiosairaus on parannettavissa antibiooteilla. Taudin aiheuttajan löytyminen aikaisessa vaiheessa helpottaa paranemista.

Tarkkana myös kotioloissa

Jaana Kustnetsovin mielestä epidemian vaaraa Porissa ei kuitenkaan ole. Hän muistuttaa, että ihmiset saattavat altistua legionellabakteereille myös kotonaan. Yksi tavallisimmista saastuttajista on poreallas.

Myös tavallisessa suihkuvesi voi saastua, jos suihku on pidemmän aikaa pois käytöstä esimerkiksi lomaillessa.

– Lomalta palattaessa vesijohtojen legionellapitoisuudet voivat olla korkealla, Kusnetsov sanoo.

Porissa ei vielä ole tullut tietoon yhtään sairastumista Kupariteollisuuspuiston legionellabakteerilöydöksen takia.