Perussuomalaiset halusi poistaa maahanmuuttojärjestöjen tukia kuudelta järjestöltä

Tässä lista järjestöistä, joilta työministeri Lindströmin erityisavustaja halusi poistaa avustukset.

kotouttaminen
Vuosaaren vastaanottokeskus Itä-Helsingissä.
Sasha Silvala / Yle

Työministeri Jari Lindströmin (uv.) entinen erityisavustaja Sakari Puisto (ps.) halusi pyyhkiä yli kahden somalitaustaisen kansalaisjärjestöjen avustukset, kertoi Helsingin Sanomat tänään (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan ministeriön virkakunta koki joutuneensa kovan poliittisen ohjauksen kohteeksi.

Puisto merkkasi punakynällä kaikkiaan kuusi tahoa, joille hän ei olisi suonut avustuksia. Lopulta vain kaksi hanketta karsiutui. Puiston poistettaviksi esittämät hankkeet on lueteltu jutun lopussa.

Työministeri Jari Lindström sanoo ihmettelevänsä julkisuuteen nousseita väitteitä painostamisesta liittyen somalijärjestöjen avustusten poistamiseen.

–  Minä en ainakaan ole kokenut sellaista enkä minä ole sellaista painostusta käyttänyt, Lindström sanoi maanantaina.

Puisto sanoi STT:lle noudattaneensa käskyjä ehdottaessaan avustusten poistoa. Hän kertoi keskusteluttaneensa asian normaalisti erityisavustajana, mutta ei kommentoinut, oliko käsky Lindströmin.

– Erityisavustajat saavat virkamiesten esitykset tiedoksi. Puisto kävi listat tarkoin läpi ja halusi poistaa avustukset kuudelta järjestöltä. Kaksi näistä oli somalitaustaisia, TEM:in maahanmuuttojohtajan Sonja Hämäläinen sanoi HS:lle.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet palaveroivat työministeri Jari Lindströmin kanssa ja rahojen jako jatkui lopulta virkamiesten haluamalla tavalla ilman erityisavustaja Puiston puuttumista asiaan.

Avustuksia esitettiin yhteensä 12 järjestölle, ja kymmenelle ne myönnettiin (siirryt toiseen palveluun). Lopulta yksi somalijärjestö, Suomen somalia verkosto ry., jäi ilman avustuksia.

Ministeriö lähetti Ylelle listan Hankehaku maahanmuuttotyön tukemiseksi 2017, jossa on muutkin hankkeet joilta Puisto halusi poistaa avustukset. Karsintalistalla olleiden hankkeiden rahamäärät vaihtelevat 26 000 ja 90 000 euron välillä.

Karsituiksi esitetyt hankkeet olivat:

1. Liikkukaa ry – Sports for All ry - Kolmospesältä kotoutumaan 2 -hanke. Asiakirjan mukaan hanke pyrkii parantamaan oleskeluluvan saaneiden kotoutumisedellytyksiä järjestöosaamisen ja verkostoitumisen kautta. Tälle hankkeelle myönnettiin avustuksia.

2. Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry. Asiakirjassa kerrotaan, että hankkeessa tavoitteena on paikallisyhdistysten vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen seitsemässä maakunnassa maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi, ja työn kautta saada maahanmuuttajat jäämään maakuntiin ja verkostoitumaan kantaväestön kanssa. Tämä hanke sai avustuksia.

3. Sateenvarjo ry. Asiakirjassa kerrotaan, että järjestö on maahanmuuttajataustaisille nuorisojärjestöjen ja nuorisotyötä tekevien ryhmien kattojärjestö. Hankkeen tavoitteena on virallista kotouttamisohjelmaa täydentävää ohjelmaa. Hankkeelle myönnettiin avustuksia.

4. Suomen somalialaisten liitto ry, Valmiina töihin! -hanke. Asiakirjan mukaan hankkeen tavoitteena on tukea pienempien somalijärjestöjen tekemää työllistymis- ja kotoutumistyötä, ja erityisesti järjestöjä, jotka toimivat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Hankkeelle myönnettiin avustuksia.

5. Suomen somalia verkosto ry. Asiakirjan mukaan hankkeen tavoitteena on tukea maahanmuuttajataustaisten ihmisten osallistumista järjestöjen toimintaan ja vahvistaa pienten vapaaehtoisjärjestöjen kapasiteettia. Tämä hanke ei löydy listalta, jossa mainitaan rahoituksen saaneet hankkeet.

6. Vihreä sivistysliitto ry. Asiakirjan mukaan järjestö haluaa maahanmuuttajajärjestöt osaaviksi kotouttajiksi. Hankkeen tavoitteena on luoda järjestötyöhön osallistumisen matala kynnys, joka edesauttaa myös niiden osallistumista jotka helposti jäävät muiden toimintamuotojen ulkopuolelle. Tämä hanke ei löydy listalta, jossa mainitaan rahoituksen saaneet hankkeet.