Theresa May EU-kansalaisille: "Haluamme, että jäätte maahan"

May kertoi tänään maan parlamentille ehdoista, joilla EU-maista Britanniaan muuttaneet kansalaiset saisivat jäädä maahan brexitin jälkeen.

Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May saapui EU-huippukokoukseen 22. kesäkuuta.
Britannian pääministeri Theresa May saapui EU-huippukokoukseen 22. kesäkuuta.Julien Warnand / EPA

Britannian pääministeri Theresa May selvitti tänään maan parlamentille suunnitelmaansa maassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksista brexin jälkeen.

– Haluan tehdä täysin selväksi sen, että tässä suunnitelmassa yksikään maassa laillisesti asuva EU-kansalaisen ei joudu lähtemään maasta Britannian erotessa EU:sta. Haluamme, että te jäätte maahan, May sanoi.

EU-kansalaisten pitää kuitenkin hakea todistus oleskeluoikeudestaan maassa. Tähän ei brittihallitus ehdota kuitenkaan yhtä tiukkaa takarajaa, vaan todistusta voi hakea vielä kaksi vuotta EU-eron jälkeenkin.

Kaikki EU-kansalaiset eivät saa jäädä Britanniaan

Britannian ehdotuksessa EU-kansalaisten oikeudet muun muassa sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon maassa riippuvat siitä, miten kauan he ovat maassa oleskelleet.

Jos esimerkiksi EU-kansalainen on asunut Britanniassa vähintään viisi vuotta, on hän automaattisesti oikeutettu pysyvään oleskelulupaan ja etuuksiin. Tämä mahdollistaa myös puolison ja lapsien muuttamisen maahan.

Mikäli taas viisi vuotta ei tule täyteen myöhemmin päätettävään määräpäivään mennessä, voivat EU-kansalaiset hakea väliaikaista oleskelulupaa vielä kahden vuoden siirtymäajan jälkeenkin, mitä ennen heillä on samat oikeudet ja etuudet kuin Britannian kansalaisilla.

Mayn mainostama automaattinen oikeus jäädä Britannian ei kuitenkaan koske niitä EU-kansalaisia, jotka saapuvat maahan määräpäivän jälkeen.

Kyseessä vasta neuvotteluehdotus

Mayn tänään esittelemä suunnitelma, jonka pääelementit hän esitteli EU-komissiolle viime viikolla, on kuitenkin vasta neuvotteluehdotus.

May sanoi, että odottaa Britannian kansalaisten saavan vastaavanlaista kohtelua EU-maissa brexitin astuessa voimaan. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier vastasi pian Mayn ehdotukseen. Barnier vaatii tviitissään Britannialta Mayn ehdotusta enemmän "kunnianhimoa, selkeyttä ja vakuuksia".

EU:n ja Britannian välisten Brexit-neuvottelujen odotetaan kestävän ainakin ensi vuoden loppupuolelle.

Lue myös:

Suomalaisskotlantilainen pariskunta valmistautuu kesähäihin ja EU-eroon – "Pelkään, että Brexit repii meidät erilleen"

EU-raha ei sytyttänyt EU-rakkautta Britannian syrjäkylillä – "Olisi pitänyt erota jo vuosia sitten"