Pakkopalautus keskeytyi eilen Helsinki-Vantaalla – "Hän oli huutanut niin kovaa koneessa"

Kymmenet ihmiset osoittivat mieltä pakkopalautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantai-iltana.

turvapaikanhaku
Mielenosoitus Helsinki-Vantaan lentokentällä 24-vuotiaan irakilaistytön pakkopalautusta vastaan 26. kesäkuuta.
Mielenosoitus Helsinki-Vantaan lentokentällä 24-vuotiaan irakilaistytön pakkopalautusta vastaan 26. kesäkuuta. Anna Taussi

Helsinki-Vantaan lentoasemalla jouduttiin keskeyttämään eilen maanantaina maastapoistamistehtävä, poliisi kertoo.

Aktivisti Harri Simolinin mukaan Stop deportations -järjestö järjesti lentoasemalla illalla mielenosoituksen, jossa noin viidenkymmenen hengen joukko osoitti mieltään nuoren irakilaisnaisen pakkopalautusta vastaan.

– Kyseessä on 24-vuotiaan irakilaistytön pakkopalautus. Hänet pyydettiin sunnuntaina Raision poliisiasemalle. Sitten hänet otettiin kiinni ja ilmoitettiin, että hänet karkotetaan seuraavana päivänä, Simolin kertoi maanantaina Ylelle.

Mielenilmauksen tiedottajana toimivan toimittaja Outi Poppin mukaan palautus kuitenkin keskeytettiin ja irakilaisnainen poistettiin koneesta.

– Hän oli huutanut niin kovaa koneessa. Hän sanoi, että pelkäsi niin hirveästi palautusta ja kuolemaa, että alkoi huutaa koneessa, Popp sanoi.

Popp kertoi puhuneensa irakilaisnaisen kanssa tulkin välityksellä maanantai-iltana tilanteesta. Poppin saamien tietojen mukaan myös yksi lentokoneessa ollut matkustaja oli vastustanut pakkopalautusta ja pyytänyt koneen kapteenia paikalle.

– Kapteeni ei tullut paikalle, mutta kun huuto jatkui tarpeeksi kauan, tuli joku poliisiviranomainen, joka keskeytti palautuksen, Popp kertoo kuulleensa.

Poliisi ei kommentoi yksityiskohtia

Poliisista vahvistetaan, että Helsinki-Vantaan lentokentällä on eilen maanantaina ollut käännytystehtävä, joka on keskeytetty. Sen tarkempia yksityiskohtia tapauksesta poliisi ei kerro.

– Poliisilla on ollut maastapoistamistehtävä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tehtävä on keskeytynyt ja henkilöä ei ole poistettu maasta. Lento on lähtenyt ilman poliisia ja ilman maasta poistettavaa henkilöä eteenpäin, sanoo Lounais-Suomen poliisin komisario Joonas Tikka.

Komisario Tikka huomauttaa, ettei voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia, koska kansainväliseen suojeluun liittyvät asiat ovat salassa pidettäviä. Tikka kertoo yleisellä tasolla, että päätöksen siitä, kuka lentokoneen kyytiin otetaan, tekee lentokoneen päällikkö eli kapteeni.

– Hänen sanansa on laki siinä kohtaa. Jos koneessa on mukana satoja maksaneita matkustajia, niin päällikkö voi päättää, että muita matkustajia häiritsevä käytös ei jatku ja silloin koneesta joudutaan poistumaan. Tämä siis ihan yleisellä tasolla, Tikka sanoo.

Tikan mukaan myös poliisi voi keskeyttää virkatoimenpiteen, jos se johtaisi täysin kohtuuttomaan lopputulokseen, ja siirtää sen toiseen hetkeen, paikkaan tai tapaan.

Outi Poppin tietojen mukaan irakilaisnaiselle on ilmoitettu, että häntä yritetään kahden päivän kuluttua käännyttää uudestaan.