Jyrkkä maahanmuuton vastustaminen ajaa valtuutetun sivuun kunnan päätöksenteosta – "Puhe on välillä halveksivaa ja yksipuolista suhtautumista maahanmuuttajiin"

Yhden asian liike jää helposti kunnan valtuustossa sivuun. Perussuomalainen valtuutettu Harri Tauriainen tunnetaan Kemissä jyrkkänä maahanmuuton vastustajana.

Kuva: Kari Kosonen/Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttokriittisyys heijastuu myös kuntakentälle. Kemiläinen perussuomalainen valtuutettu Harri Tauriainen on Jussi Halla-ahon kannattaja. Hän äänesti kesäkuussa Jyväskylän puoluekokouksessa Halla-ahoa puheenjohtajaksi. Tauriainen tunnetaan Kemissä jyrkkänä maahanmuuton vastustajana.

Kemin vasemmistoliiton ja samalla suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Henttinen sanoo, että Tauriaisen aloitteet ja esitykset ovat hyvin pitkälti yhden asian aloitteita. Tuoreimmassa aloitteessaan Kemin valtuuston kaksi perussuomalaista esittävät kuntalaisäänestyksen järjestämistä maakuntavaalien yhteyteen. Esitetyssä äänestyksessä olisi kaksi vaihtoehtoa: Ei yhtään kiintiöpakolaista tai valtuustolle oikeus päättää.

– Tauriaisen ryhmä on itse ajanut itsensä eräänlaiseen paitsioon. Puhe on välillä halveksivaa ja yksipuolista suhtautumista maahanmuuttajiin, Henttinen sanoo.

Kerroimme aiemmin jutussamme, miten Tauriaisesta tuli ensimmäisen perussuomalainen valtuutettu perinteisesti vasemmiston hallitsemassa Kemissä.

Tauriainen on jakanut sosiaalisessa mediassa valkoista ylivaltaa kannattavaa sisältöä. Esimerkiksi vuonna 2012 Tauriainen oli jakanut Facebook-tilillään white power -aatetta, eli valkoista ylivaltaa edustavan kuvan. Aatteen mukaan valkoiset ihmiset ovat muita ihmisryhmiä parempia ja arvokkaampia. Kuvassa luki englanniksi: Pelasta rotumme ja kotimme.

Myöhemmin Tauriainen on poistanut Facebook-tililtään valkoisen ylivallan -aatetta esittelevän valokuvan, sekä muita rasistisia päivityksiä vuodelta 2012.

– White power -kuvalla halusin herättää sillä keskustelua. Ei sitä tekemättömäksi saa ja vastuu pitää kantaa, Tauriainen sanoo.

Facebookissa Tauriainen jakaa säännöllisesti linkkejä Suomen Sisusta kertoviin artikkeleihin. Tauriainen kertoo olevansa Suomen Sisun jäsen. Suomen suojelupoliisi on määritellyt Suomen Sisun äärioikeistolaiseksi järjestöksi.

Yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Ruotsissa muut puolueet eivät ole halunneet tehdä yhteistyötä maahanmuuttoa vastustavien ruotsidemokraattien kanssa. Suomessa on perinteisesti haluttu tehdä yhteistyötä erilaisista näkemyksistä huolimatta.

– En erottelisi Tauriaista kategoriaan tai laatikkoon. Jokainen tekee omanlaistansa politiikkaa, sanoo Kemin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Marko Leskio.

Kemin Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Ritva Sonntag sanoo, että Tauriaisen ideologiaa ja poliittisia kannanottoja on välillä vaikea ymmärtää.

– Välillä keskustelu on asiallista ja joskus tulee puheenvuoroja ja kommentteja, missä ei voi olla sillä kannalla, mitä hän esittää. Täysin vieras maailma itselle, Sonntag sanoo.