1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

USA:n imago romahti Trumpin takia – Trump Obamaa suositumpi vain Venäjällä ja Israelissa

Obaman kauden loppuaikana Yhdysvaltojen presidenttiin luotti 64 prosenttia vastaajista, kun taas Trumpiin luottaa vain 22 prosenttia. Eniten on laskenut Yhdysvaltojen lähimpien liittolaisten ja naapurimaiden luottamus.

Donald Trump Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Luottamus Yhdysvaltojen presidenttiin ja Yhdysvaltojen imago ovat romahtaneet ympäri maailman. Tämä ilmenee Pew Research Center -tutkimuslaitoksen juuri julkaistusta laajasta mielipidetutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jota varten haastateltiin yli 40 000 ihmistä 37 eri maassa.

Presidentti Barack Obaman kauden loppupuolella 64 prosenttia vastaajista luotti Yhdysvaltain presidenttiin, kun vastaava luku Donald Trumpin presidenttikaudella on 22 prosenttia. Vielä suurempi ero ilmenee, kun kysytään epäluottamuksesta. Obamaa piti epäluotettavana 23 prosenttia, Trumpia pitää epäluotettavana 74 prosenttia vastaajista.

Yhdysvaltojen imago maailmalla on kärsinyt Trumpin takia pahan kolhun. Obaman kaudella 64 prosenttia vastaajista suhtautui Yhdysvaltoihin myönteisesti, mutta Trumpin aikana suosio on laskenut 49 prosenttiin.

Trump on Obamaa epäsuositumpi kaikkialla paitsi Venäjällä ja Israelissa

Eniten luottamus Yhdysvaltojen presidenttiin on laskenut Ruotsissa, missä 93 prosenttia kansalaisista luotti Obaman kykyyn toimia oikein maailmanpolitiikassa. Trumpin uskoo toimivan oikein vain 10 prosenttia ruotsalaisista.

Trump on selvästi Obamaa epäsuositumpi kaikissa maissa Venäjää ja Israelia lukuun ottamatta. Venäjällä 53 prosenttia kansalaisista uskoo Trumpin toimivan oikein maailmanpolitiikassa, kun Obaman kykyihin luotti vain 11 prosenttia.

Luottamus Yhdysvaltojen presidenttiin on laskenut kautta linjan Trumpin aikana, mutta laskua on tapahtunut eniten Yhdysvaltojen tärkeimpien eurooppalaisten ja aasialaisten liittolaisten joukossa.

Maailmalla Trumpia pidetään ylimielisenä, suvaitsemattomana ja vaarallisena

Pew Research Centerin asennetutkimuksessa tutkittiin myös maailman kansojen käsitystä Trumpin mielenlaadusta. Vastaajille lueteltiin joukko luonteenpiirteitä, joista he valitsivat ne, jotka heidän mielestään kuvaavat parhaiten presidentti Trumpia.

Kärkisijalle nousivat ylimielisyys, suvaitsemattomuus ja vaarallisuus. Yli puolet vastaajista pitää Trumpia kuitenkin vahvana johtajana.

Trumpin heikon suosion taustalla ovat hänen luonteenpiirteidensä lisäksi hänen epäsuositut poliittiset toimet. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle kaavailtua rajamuuria vastustaa kolme neljästä vastaajasta.

Vastaavasti Yhdysvaltojen vetäytymistä vapaakauppasopimuksista vastustaa 72 prosenttia vastaajista ja Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytymistä 71 prosenttia.

Trumpin ajamaa muslimien maahantulokieltoa vastustaa 62 prosenttia vastaajista.

Putiniin luotetaan enemmän kuin Trumpiin

Maailman luotettavimpien johtajien kärkeen nousi Saksan liittokansleri Angela Merkel. 42 prosenttia vastaajista uskoo Merkelin toimivan oikein maailmanpolitiikassa. Sekä Kiinan presidentti Xi Jinping että Venäjän presidentti Vladimir Putin herättävät ihmisissä enemmän luottamusta kuin Trump.

Kestääkö Yhdysvallat Trumppia?

Trumpin surkea maine on heikentänyt mielikuvaa Yhdysvalloista. Mielikuva on huonontunut kaikissa vastaajamaissa paitsi Unkarissa, Jordaniassa, Nigeriassa, Kreikassa, Vietnamissa ja Venäjällä. Venäjällä Yhdysvaltojen maine on parantunut Trumpin ansiosta jopa 26 prosenttiyksikköä.

Maakuvaan vaikuttavat monet tekijät. Esimerkiksi 58 prosenttia vastaajista suhtautuu amerikkalaisiin myönteisesti, ja 65 prosenttia pitää amerikkalaisesta musiikista, elokuvista ja tv-sarjoista.

Kaikissa maanosissa Afrikkaa lukuun ottamatta enemmistö vastaajista uskoo kotimaansa ja Yhdysvaltojen suhteen pysyvän Trumpin presidenttikaudella samana. Vähemmistö uskoo suhteiden paranevan tai heikkenevän.

Lue Pew Research Centerin raportti täältä: U.S. Image Suffers as Publics Around World Question Trump’s Leadership (siirryt toiseen palveluun)