Hyppää sisältöön

DN: Venäläiskone pakotti ruotsalaiskoneen kääntymään

Ruotsin hallitus on kutsunut Venäjän Tukholman-suurlähettilään kuulemiseen asiasta.

Venäläinen Suhoi Su-27-hävittäjä Itämeren ja Suomenlahden kansainvälisessä ilmatilassa kesäkuussa 2017. Kuva: Ilmavoimat

Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen viikko sitten Itämerellä oli vaarallisempi kuin on tähän asti tiedetty, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan venäläishävittäjä pakotti ruotsalaiskoneen keskeyttämään tehtävänsä ja palaamaan Ruotsiin.

DN:n mukaan venäläinen pilotti lensi koneensa niin lähelle aseistamatonta signaalitiedustelukonetta, että ruotsalaismiehistön oli pakko kääntyä kotimatkalle. Koneet kohtasivat viime viikon maanantaina kansainvälisessä ilmatilassa Venäjään kuuluvan Kaliningradin alueen läheisyydessä.

Ruotsalaiskone oli mallia Gulfstream. Venäläinen osapuoli oli Su-27.

Ruotsin hallitus kutsui Venäjän Tukholman-suurlähettilään kuulemiseen viime torstaina.

Viime viikon maanantaina myös venäläinen ja yhdysvaltalainen sotilaskone lensivät lähellä toisiaan Itämerellä.

Ilmavoimat tiedotti alle kaksi viikkoa sitten, että Itämerellä ja Suomenlahdella on viime aikoina havaittu poikkeuksellisen vilkasta sotilaskoneiden lentotoimintaa. Ilmavoimien tunnistuslennot ovat havainneet useita venäläiskoneita Suomen aluevesirajojen tuntumassa. Venäjä ja sotilasliitto Nato ovat kiistelleet Itämeren lentoliikenteestä.