Hiiltynyt ruumis paljastui toimittajaksi Meksikossa

Televisiokanavan omistaja ja johtaja on jo seitsemäs murhattu toimittaja tänä vuonna Meksikossa.

Meksiko
Tutkijat tekevät murhan rekonstruointia Meksikon kadulla.
Juan Carlos Cruz / EPA

Salvador Adame oli paikallisen televisiokanava 6:n johtaja.

Aseistetut miehet nappasivat Adamen toukokuun 18. päivä ja pakottivat hänet ajoneuvon kyytiin Nueva Italian kaupungissa. Kaupunki sijaitsee väkivaltaisessa Michoacan maakunnassa.

Maalliset jäänteet löytyivät maaseudulta kesäkuun puolivälissä ja DNA-testit vahvistivat jäänteiden kuuluvan Adamelle, Michoacánin osavaltion syyttäjä Jose Martin Godoy kertoo.

Godoyn mukaan sieppaajat ovat kertoneet viranomaisille, että Adame oli tapettu paikallisen rikollispomon käskystä. Adamen ja rikollispomon välillä väitetään olleen henkilökohtaisia ongelmia.

Godoy kertoo, että Adame on ilmeisesti saanut vihaisia ja loukkaavia puhelinviestejä paikalliselta jengijohtajalta, jonka hän tunsi nimellä ”El Chano” Pena.

Syyttäjä on aiemmin kritisoinut sitä, että toimittajien murhat halutaan liittää heidän henkilökohtaisiin ongelmiin tai motiiveihin, ei työhön liittyviin.

Adame murhattiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto oli vannonut vahvistavansa toimittajien suojelua.

Toimittajien murhat jäävät selvittämättä

Meksikossa on tapettu yli sata toimittajaa vuoden 2000 jälkeen. Yli 90 prosenttia näistä murhista on jäänyt selvittämättä.

Murhatutkimuksia on kritisoitu muun muassa siitä, että tutkijat eivät ole maininneet journalismia mahdollisena motiivina toimittajien tappamiseen. Tarkkailujärjestö Toimittajat ilman rajoja on tuominnut toimittajien murhat ja syyttää tutkintaa epäonnistumisista.

Järjestön mukaan Meksiko on maailman kolmanneksi vaarallisin maa toimittajille. Ensimmäistä sijaa pitää Syyria ja toisena on Afganistan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters