Uutissuomalainen: Valtio menettää miljoonia euroja verotuloja EU:n ulkopuolisen verkkokaupan hintamerkintöjen vuoksi

Nettikauppaostoksia merkitään alle 22 euron arvoisiksi, jolloin niistä ei makseta asianmukaista veroa.

verotus
Paketti Postin lajittelukeskuksessa.
Yle

Valtiolta jää todennäköisesti saamatta miljoonien eurojen tulot, koska EU:n ulkopuolisista maista tulevista nettiostoksista ei aina makseta asianmukaista veroa, kertoo Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Tullin arvio perustuu sen alkuvuodesta tekemään selvitykseen.

Selvityksessä tutkittiin noin 2 000 pakettia, joiden sisältö oli merkitty alle 22 euron arvoiseksi. Lähetystyypistä riippuen pakettien sisällöistä 17–29 prosenttia oli todellisuudessa ilmoitettua arvokkaampaa. Alle 22 euron ostoksista EU:n ulkopuolelta ei tarvitse maksaa maahantuonnin arvonlisäveroa.

– Oli ehkä yllätyskin, miten paljon tapauksia oli, mutta kyllä meillä epäilyksiä oli. Olimme havainneet yksittäisistä paketeista, että tällaista tapahtuu, sanoo tullin pääjohtaja Antti Hartikainen Uutissuomalaiselle.

Tullilla ei ole vertailutietoa, sillä se teki vastaavan tutkimuksen vuosia sitten. Tuolloin verkkokauppaa ei käyty nykyisessä mittakaavassa. Tulli aikoo tehdä seuraavan selvityksen vielä tämän vuoden aikana.

Taustalla jopa jatkuvaa alihinnoittelua

– Joidenkin kiinalaisten verkkokauppojen intresseissä on jostain syystä merkitä hinnaksi usein alle 22 euroa, vaikka asiakas ei sitä edes pyytäisi, sanoo Antti Hartikainen.

Osa myös merkitsee lähetyksen lahjaksi. Lahjasta pitää maksaa vero, jos sen arvo on yli 45 euroa.

Tullin huomatessa, että maahantuotavasta tavarasta ei ole maksettu asiaankuuluvaa veroa, lähetyksen vastaanottajan on maksettava vero vähintään korkojen kera. Veronkorotuksen voi välttää tekemällä veroilmoituksen itse.