"Ei tarvitse kauaa odotella, kun jo tarjotaan Diapamia tai Rivotrilia" – Laiton pillerikauppa on yhä näkyvämpää Helsingissä

Poliisi epäilee huumeiden olevan peräisin yhdestä ja samasta laittomasta laboratoriosta Keski-Euroopassa.

lääkkeet ja päihteet
Poliisin takavarikoimia Rivotril-tabletteja.
Helsingin poliisi on takavarikoinut tänä vuonna isoja eriä Rivotrilia sisältäviä lääkepurkkeja.Helsingin poliisi

Helsingin poliisi on takavarikoinut tänä vuonna isoja eriä Rivotrilia sisältäviä lääkepurkkeja. Sitä ja Diapamia kaupataan kirkkaassa päivänvalossa, kertoo Ylen ruotsinkielinen toimitus Huvudstadsregionen. Sekä Rivotril että Diapam ovat reseptilääkkeitä, joita tehtaillaan poliisin mukaan keskieurooppalaisessa huumelaboratoriossa kymmeniä tuhansia päivittäin.

Erityisesti epilepsialääkkeenä käytetyn Rivotrilin kauppa on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti kuluneen vuoden aikana.

– Kauppa käy Itäkeskuksessa, Rautatientorilla ja Kalliossa. Ei tarvitse kauaa odotella, kun jo tarjotaan Rivotrilia tai Diapamia, olet sitten narkomaanin näköinen tai vähän siistimmän näköinen. Toiminta on täysin ammattimaista, kertoo rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti Helsingin poliisista.

Rivotrilin suomenkielinen nimi on Rivatril ja sitä käytetään epilepsialääkkeenä. Sen vaikuttava ainesosa on klonazepam, joka vaikuttaa keskushermostoon.

Myös Diapam vaikuttaa keskushermostoon. Se on rauhoittava lääke, joka hillitsee pieninä annoksina muun muassa ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriötä. Liian suuri annostus voi lamaannuttaa lihaksiston kokonaan.

Yli kymmenen ihmistä vangittu

Rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti kertoo tablettien tulevan laittomasta laboratoriosta, joka sijaitsee jossakin päin Keski-Eurooppaa.

– Yli kymmenen ihmistä on vangittu epäiltyinä törkeästä huumausainerikoksesta, joka on yhteydessä pillerien myyntiin. Vangitut ovat Romanian kansalaisia. Heidän kertomansa perusteella olemme saaneet tietoja siitä, mistä huumeet tulevat, mutta tutkinta on vielä kesken, kertoo rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti.

Hänen mukaansa kyseiset henkilöt eivät välttämättä ole tulleet Suomeen vain myydäkseen huumeita.

– He myös keräävät pulloja ja myyvät kielokimppuja. Heidän kotimaassaan ongelmat ovat sitä mittaluokkaa, että missä tahansa muussa maassa on parempi olla kuin siellä. Heidän olojaan Romaniassa pitäisi kuitenkin parantaa, eikä levittää ongelmia ympäriinsä.

Puontin mukaan tablettikaupan tutkinta syö poliisin resursseja, koska kaikilla vangituilla on oltava tulkki. Hän korostaa kansainvälistä yhteistyötä keinona päästä kunnolla käsiksi huumekauppaan.

Sadan tabletin päiväannoksia

Puontin mukaan tabletteja ostavat narkomaanit, joille kelpaa mikä tahansa, josta saa "hyvät sävärit".

– Näitä tabletteja saa 100 kappaleen purkeissa ilman reseptiä. Ne jotka näitä ostavat, saattavat kietaista kokonaisen purkillisen yhdessä päivässä. Tämä tarkoittaa sitä, että addiktin yleiskunto huononee. Käyttäjästä tulee entistä riippuvaisempi ja kierrettä on vaikea katkaista.

Puontin mukaan tablettien menekki on ollut Suomessa suurempaa kuin Ruotsissa.

– Näitä tabletteja on yritetty kaupitella myös Ruotsissa, mutta siellä vastaanotto oli huonompi. Suomessa kauppa käy, meillä on näitä sekakäyttäjiä, Puonti sanoo.

Katukaupassa liikkuu tablettien lisäksi myös kannabista.

– Huumeista kiinnostunut saa kannabiksensa ja lääkevalmisteensa kadulta. Muihin huumeisiin tarvitaan oikeita yhteyksiä. Vaikka itse kaupanteko käydäänkin avoimesti kadulla, oikeat yhteydet löydetään verkon avulla.

Puontin mukaan Subutex on pyyhkäissyt heroiinin kaduilta lähes kokonaan.

– Amfetamiinin ostoon pitääkin sitten olla kontakteja, sanoo Puonti.