1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappeenranta

Lappeenrantalainen mies ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta

Käräjäoikeus tuomitsi 27-vuotiaan miehen runsaan vuoden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuonna 2015 tehdystä raiskauksesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 27-vuotiaan lappeenrantalaisen miehen yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi miehen 90 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Teko tapahtui vuonna 2015. Käräjäoikeus katsoi, että mies oli käyttänyt hyväkseen uhrin tiedottomuutta, pelkotilaa tai muuta avutonta tilaa oltuaan sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa.

Uhri oli juonut alkoholia ennen tekoa. Käräjäoikeuden mukaan uhri oli alkoholin ja väsymyksen takia tiedoton tai vähintäänkin tahdoton sekä huonovointinen ja toimintakyvytön tai ainakin hänen toimintakykynä oli alentunut. Uhri ei kyennyt tilansa takia kertomaan tahtoaan ja puolustamaan itseään.

Mies vastusti rangaistusvaatimusta

Miehen oman kertomuksen mukaan sukupuoliyhteys oli tapahtunut asianomistajan suostumuksella ja että asianomistaja ei olisi ollut toiminintakyvyltään alentuneessa tilassa.

Käräjäoikeus ei pitänyt miehen kertomusta mahdollisena. Oikeus perustelee asiaa uhrin ja todistajan uskottavina pidettävillä kertomuksilla sekä todisteena esitetyllä Facebook-keskustelulla.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen ja yhdyskuntapalvelun lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan uhrille 3000 euron korvaukset loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.