1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Liian niukka miehitys, liian vähän viriketoimintaa – Jyväskylä pohtii muistisairaiden hoivakodin jatkoa

Muistisairaiden asumispalveluja tuottavassa yksikössä on ollut ongelmia jo vuoden ajan. Kaupungin mukaan puutteista ovat kertoneet sekä asukkaiden omaiset että henkilöstö.

Jyväskylän kaupunki on puuttunut sille palveluita tuottavan yksityisen hoivakodin ongelmiin. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Jyväskylän kaupungin mukaan palveluasumisen yksikkö Viitahoiva Oy:n toiminnasta ei ole koitunut asukkaille vaaraa, mutta sen tarjoama hoito on ollut laadultaan jopa huonoa.

Puutteita on ollut niin perushoivaan, viriketoimintaan kuin ruokailuihin liittyvissä asioissa, sanoo kaupungin vanhuspalveluiden palvelujohtaja Maarit Raappana.

– Kyse on perushoidollisista asioista, joilla sopimuksissa taataan se, että asiakkaan arki on hyvää, Raappana toteaa.

Viitahoiva on Jyväskylän kaupungin kilpailuttama vanhusten asumispalveluiden tuottaja. Asukkaana on noin 50 jyväskyläläistä ikäihmistä.

Puutteita hoitajamitoituksessa

Hänen mukaansa esimerkiksi viriketoimintaa, kuten ulkoilua ei ole toteutettu sovitulla tavalla, lisäksi erimielisyyksiä on hoitajamitoituksesta.

– Palvelusopimuksessa mitoitus on 0,6, eli käytännössä 20 asiakasta kohti pitää olla kymmenen hoitajaa. Palveluntuottajalla on ollut haasteita osoittaa mitoituksen toteutumista, Raappana sanoo.

– Lisäksi viriketoiminta on sopimuksen mukaan etukäteen suunniteltua yhteisöllistä toimintaa. Hiusten kampaus ja kasvojen pesu eivät sitä ole.

Vanhuspalveluiden mukaan osan asukkaista kohdalla myös yöpaasto on venynyt liian pitkäksi, kun iltapala on jaettu aikaisin ja aamiainen hyvin myöhään.

Ongelmat pitkittyneet

Kaupungin mukaan ongelmia hoivakodin kanssa on ollut jo vuoden ajan. Myös Aluehallintovirasto selvittää tilannetta omalta osaltaan. Kaupungille ongelmista ovat raportoineet niin omaiset kuin hoivakodin henkilöstö.

Asiasta on järjestetty myös omaisten infotilaisuus.

Toistaiseksi kaupunki ei ole irtisanonut sopimusta tuottajan kanssa. Uusia asiakkaista hoivakotiin ei kuitenkaan ohjata, minkä lisäksi nykyisille asiakkaille tarjotaan mahdollisuus vaihtaa palveluntuottajaa.

– Suurin osa, lähes kaikki palveluntuottajan nykyisistä asiakkaista on muistisairaita. Heille muutokset olisivat hyvin rankkoja, Raappana sanoo.

Neuvottelut hoivakodin johdon sekä taustayhtiön hallituksen kanssa ovat Raappanan mukaan johtaneet kevään aikana myös vastuuhenkilöiden vaihdoksiin.

Kaupungin mukaan Viitahoiva on luvannut korjata hoidon puutteet.