1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotieläintuotanto

Harkitsetko omaa lammasta tai sikaa kotipihalle tepastelemaan? Lupia et tarvitse, mutta harkintaa kyllä

Varsinaisia lupia ei eläimeen pitoon tarvita.

kotieläintuotanto
Lammas leikkaa valleilla kortta kovemmin kuin ruohonleikkuri
Lammas viihtyy parhaiten toisen lampaan seurassa. Ville Välimäki / Yle

Moni suomalainen hankkii itselleen kesän ajaksi pihamaalle kotieläimen. Viime vuosina suosioon ovat nousseet lampaat, siat ja kanat. Eläimen ottaminen vaatii vastuuta ja monien asioiden huomioon ottamista.

Vaikka et varsinaisia lupapapereita tarvitsekaan, tulee sinun silti ottaa huomioon monta asiaa. Kokosimme niitä yhteen.

Aluksi ota yhteys oman kunnan viranomaisiin

Ennen eläimen pihamaalle tuloa pitää tehdä monta asiaa.

Oli pihapiirissä oleva eläin sitten lammas, sika tai kana, on eläimen omistajan ensiksi otettava yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen sekä tarvittaessa rakennusvalvontaan, mikäli eläin elää asemakaava-alueella.

– Suoranaisesti ei ole mitään lupia, mitä pitää hakea. Ilmoituksia pitää toki jättää. Ensiksi kannattaa varmistaa omasta kunnasta, että asia on ok, jos eläimiä pitää taajama-alueella. Sen jälkeen jätetään ilmoitus eläinten pitäjäksi ryhtymisestä ja pitopaikasta oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, kertoo ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen Eviralta.

Suoranaisesti ei ole mitään lupia, mitä pitää hakea.

Terhi Jääskeläinen

– Tärkeintä on ottaa huomioon eläimen hyvinvointi. Erityisesti lapsien on hyvä oppia, mitä eläimen elämä oikein on. Lapset saavat henkilökohtaisen kokemuksen, kun he näkevät ja kokevat eläimen, kertoo toiminnanjohtaja Kati Pulli Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä.

Muista määräykset, koska koskevat eläinten rekisteröintiä

Lampaiden pitäjän tulee ottaa huomioon määräykset, jotka koskevat eläinten merkitsemistä ja rekisteröintiä. Määräykset koskevat kaikkia eläimiä hallussaan pitäviä toiminnan suuruusluokasta ja tarkoituksesta riippumatta.

Lapset saavat henkilökohtaisen kokemuksen kun he näkevät ja kokevat eläimen.

Kati Pulli

Vaatimuksena on, että kukin eläinyksilö on tunnistettavissa ja sen sijainti tiedossa, sekä siirrot paikasta toiseen ovat jäljitettävissä koko sen elinajalta.

– Kanojen kohdalla ei tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta sen jälkeen, kun on rekisteröitynyt siipikarjan pitäjäksi, mutta lampailla pitää tehdä lammasrekisteriin ilmoitus jokaisesta hankitusta eläimestä erikseen, kertoo Eviran ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen.

Ruskea kana kanalassa
Yle

Kanojen omistajan tai pitäjän on kuitenkin rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi. Eläimille on myös määritelty sopivat elinalueiden minimivaatimukset eläinsuojelulaissa.

Lääkkeistä ja kuolleista eläimistä tulee pitää kirjanpitoa

Omistajan on pidettävä kirjaa eläimille annetuista lääkkeistä ja kuolleiden eläinten lukumäärästä. Eläimen tulee päästä hoitoon, kun se sitä tarvitsee. Oman kunnan eläinlääkäripalvelut on hyvä selvittää ennen eläimen pihaan ottamista.

Evira (siirryt toiseen palveluun) on koonnut sivuilleen tietoja esimerkiksi kesälampaiden ja -kanojen omistajille.

Erityisesti kanojen kohdalla tulisi ottaa huomioon salmonellan ja muiden tautien vastustaminen. Jos kananmunia myydään tai luovutetaan käytettäväksi muualla kuin omassa kotitaloudessa, on kanalasta otettava myös salmonellavalvontaohjelman mukaiset näytteet säännöllisesti.

Tarttuvan taudin epäilystä tulisi olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Jos alueella käy vierailijoita ja vierailuista otetaan maksu, on toiminnasta tehtävä ilmoitus aluehallintovirastolle.

Pohdi, mitä eläimelle tapahtuu syksyllä

Kesän loputtua eläimen pitäjän tulisi tutustua myös eläimen teurastus- ja lopetusvaatimuksiin. Eläimen saa lopettaa vain sellainen henkilö, jolla on riittävät tiedot ja taidot eläimen lopettamiseen.

Ilmoitukset ongelmallisista teurastustilanteista tehdään yleensä kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Kesän aikana kuolleet eläimet tulee myös kirjata ylös eläinten pitäjän omaan kirjanpitoon. Eläimen voi syksyn tultua myös antaa pois.

Monelle eläimen hoidosta tuleva työmäärä saattaa tulla yllätyksenä.

Marjo Simpanen

Eläinten lopetus ja teurastus tulee suorittaa mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.

– Käytännössä eläimet usein kesän jälkeen myydään tai annetaan talven ajaksi hoitoon johonkin muuhun pitopaikkaan. Eläimen voi myös toimittaa teurastamoon tai teurastaa omaan käyttöön, kertoo Terhi Jääskeläinen Eviralta.

Myös eläintenpidon päättymisestä tulisi ilmoittaa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Lisäksi lampaiden siirrot ja poistot pitää ilmoittaa myös lammasrekisteriin.

– Mikäli lammasta ei ole rekisteröity eikä korvamerkitty, eläintä ei voi teurastaa teurastamolla. Tietojen tulee täsmätä Eviran rekisteriin, kertoo toiminnanjohtaja Marjo Simpanen Suomen Lammasyhdistyksestä.

Simpanen muistuttaa myös, että ihmisten tulisi ottaa selvää eläinsuojelusäädöksistä ennen päätöstä eläimen ottamisesta. Apua kannattaa kysyä ammattilaiselta kun sitä tarvitsee.

– Suosittelen itse lampaan vuokraamista kesäksi, koska monelle eläimen hoidosta tuleva työmäärä saattaa tulla yllätyksenä, Simpanen kertoo.

Lue seuraavaksi